Studiu: Protejarea recifelor de corali a crescut numărul de pești cu 10%

Un nou studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) arată că protejarea recifelor de corali, inclusiv crearea de zone marine protejate (ZMP), a crescut abundența peștilor care trăiesc acolo cu o medie de 10%. Această descoperire subliniază importanța măsurilor de protecție a ecosistemelor marine și de sprijinire a stocurilor de pești durabile.

Studiul a folosit date despre 2.600 de recife din oceanele Atlantic, Indian și Pacific, care sunt supuse la diferite grade de protecție împotriva pescuitului excesiv. Modelul statistic a arătat că fără astfel de măsuri, biomasa sau greutatea totală a peștilor care trăiesc pe recife ar fi scăzut cu 10% sau mai mult. Aceste dovezi indică eficiența ridicată a ZMP-urilor și solicită extinderea acoperirii acestora.

Protecția actuală a recifului este doar începutul, potrivit cercetătorilor. Dacă ariile protejate ar crește la 30% din recifele de corali ale lumii, numărul de pești ar putea crește cu aproape 28%. Această abordare este în conformitate cu obiectivul internațional 30×30, care își propune să protejeze 30% din ecosistemele marine și terestre până în 2030.

Studiul subliniază, de asemenea, importanța aplicării reglementărilor în zonele marine protejate pentru ca măsurile să aibă cu adevărat un efect. Potrivit autorului principal, Ian Caldwell, implicarea comunităților locale și luarea în considerare a intereselor acestora la crearea ZMP-urilor crește șansele de aplicare cu succes a măsurilor de mediu.