Savanții: Cantitatea de deșeuri de plastic care intră în ocean trebuie redusă cu cel puțin 32%

Problema poluării cu plastic în oceanele lumii devine din ce în ce mai acută, iar oamenii de știință se străduiesc să descopere modalități pentru a o soluționa. Cercetătorii de la Universitatea Kyushu, Japonia, au dezvoltat obiective cantitative pentru a ajuta la atingerea acestui lucru. Potrivit lucrărilor lor, publicate în Marine Pollution Bulletin, cantitatea de deșeuri de plastic care intră în ocean trebuie să fie redusă cu cel puțin 32% până în 2035.

Potrivit cercetărilor, aproximativ 25,3 milioane de tone de deșeuri de plastic intră în oceane în fiecare an, iar mai mult de jumătate din aceste deșeuri rămân necontrolate. Profesorul Atsuhiko Isobe și echipa sa au folosit modele computerizate pentru a analiza modul în care plasticul se mișcă și se descompune în timp pentru a prezice poluarea viitoare.

Deșeurile de plastic au un timp lung de descompunere și în timp se descompun în particulemai mici de 5 mm cunoscute sub numele de microplastice. Astfel de particule sunt greu de îndepărtat din apă și sunt mai probabil să fie absorbite de organismele marine. Aceasta înseamnă că, chiar dacă emisiile de plastic s-ar opri astăzi, cantitatea de microplastice ar continua să crească.

La summitul G20 din 2019, inițiativa Osaka Blue Ocean Vision a fost propusă pentru a opri creșterea poluării până în 2050. Pentru a atinge acest obiectiv, echipa Isobe a folosit cercetări de teren și modelare pentru a determina cât și în ce interval de timp să reducă deșeurile de plastic. Ei au creat hărți care arată scenarii pentru distribuția plasticului în oceane sub diferite niveluri de intervenție.

Oamenii de știință prevăd că, dacă emisiile de plastic pot fi reduse cu 32% până în 2035, atunci până în 2050 cantitatea de plastic din oceane ar putea fi redusă cu mai mult de jumătate. În zonele puternic poluate, cum ar fi China de Est și Marea Galbenă, îmbunătățirile pot fi și mai mari – până la 63%.

Chisa Higuchi, autorul principal al studiului, notează că este important nu numai să se îndepărteze plasticul care s-a acumulat deja, ci și să se prevină noile lansări. Acest lucru este posibil prin îmbunătățirea gestionării deșeurilor, utilizarea materialelor reutilizabile în locul celor de unică folosință și creșterea gradului de conștientizare a publicului.

Profesorul Isobe subliniază: „În ciuda gravității situației, nu trebuie să ne pierdem optimismul. Împreună, putem găsi o cale către oceane mai sănătoase.”