Impactul Saharei verzi asupra climei întregului Pământ a fost dezvăluit de către savanți

Oamenii de știință de la Școala de Studii Avansate IUSS din Pavia, Italia, au dezvăluit cum era clima Pământului atunci când deșertul Sahara era acoperit cu vegetație. Potrivit unui studiu publicat în revista Climate of the Past, schimbările în acoperirea vegetală au condus la anomalii climatice semnificative.

Datorită creșterii musonilor în emisfera nordică, deșertul a fost acoperit cu arbuști veșnic verzi, care au modificat procesele atmosferice, în special în timpul verii boreale. Pentru a studia impactul Saharei înverzite, oamenii de știință au utilizat modelarea climei pentru a recrea schimbările în circulația atmosferică cauzate de schimbarea peisajului deșertic. Prin intermediul modelării, ei au putut evalua modul în care aceste schimbări au afectat clima în emisfera nordică.

Rezultatele au arătat că condițiile climatice din diferite regiuni ale emisferei nordice au devenit mai anormale. De exemplu, Scandinavia și America de Nord au cunoscut veri mai calde și mai uscate, în timp ce Europa de Vest a cunoscut ierni mai reci și veri mai calde, Europa Centrală a cunoscut o încălzire generală, Mediterana a cunoscut veri răcoroase și ploioase, iar Asia Centrală a cunoscut ierni calde și veri reci cu precipitații crescute.

Printre schimbările cheie, cercetătorii au observat o deplasare spre vest a circulației Pacific Walker, care a dus la o schimbare a direcției jet stream-urilor. Componenta nord-atlantică s-a intensificat în timpul verii, iar componenta nord-pacifică s-a intensificat în timpul iernii. De asemenea, a fost detectată o schimbare a oscilației nord-atlantice de la pozitivă la negativă, care a afectat, de asemenea, modelele de temperatură și precipitații din regiunile învecinate.

Studiul evidențiază faptul că înverzirea Saharei nu numai că a schimbat albedoul – reflectanța solară – dar a redus și emisiile de praf cu 80 %. Toți acești factori au crescut încălzirea la latitudinile tropicale și au afectat circulația apei în regiune, contribuind la o climă mai umedă.