Studiu: Pământul se mișcă spre același scenariu care a dus la era glaciară

Potrivit unui nou studiu, încălzirea globală a avut loc înainte de ultima eră glaciară, ducând la dispariția curenților vitali din Oceanul Atlantic. Potrivit Live Science, acest lucru a dus la schimbări semnificative – mările Groenlanda, Islanda și Norvegia s-au răcit dramatic, în timp ce oceanele din jur s-au încălzit. Potrivit oamenilor de știință, ne-am putea îndrepta din nou spre același proces, deoarece temperaturile se apropie deja de nivelurile care erau înainte de ultima epocă glaciară.

„Studiul nostru stârnește îngrijorare cu privire la direcția spre care ne-am putea îndrepta”, a declarat autorul studiului, Mohamed Ezat, profesor asociat și paleoceanograf la Universitatea Arctică din Norvegia.

După cum s-a menționat, ultima perioadă interglaciară (acum 130.000 – 115.000 de ani), care a avut loc între cele două ere glaciare anterioare, a fost o fază relativ caldă a istoriei planetei noastre. Aceasta a fost caracterizată de temperaturi și niveluri ale mărilor mai ridicate și de o acoperire de gheață mai redusă decât în prezent.

Climatologii afirmă că am putea ajunge la condiții care să reproducă ultima perioadă interglaciară dacă țările nu reușesc să reducă emisiile de gaze cu efect de seră.

„Perioada de timp pe care am investigat-o, ultima perioadă interglaciară, este o perioadă interesantă și foarte oportună de studiat. Am constatat că în urmă cu aproximativ 128.000 de ani, topirea crescută a gheții marine arctice a avut un impact semnificativ asupra modificării circulației în mările nordice”, a declarat Ezat.

Curenții acestora joacă un rol important într-un sistem mai larg de curenți din Oceanul Atlantic, numit „Atlantic Meridional Overturning Circulation” (AMOC), care include Golf Stream-ul. AMOC este esențială pentru încălzirea emisferei nordice și funcționează ca o bandă transportoare uriașă, deoarece apa caldă din emisfera sudică plutește spre nord pe suprafața oceanului înainte de a se răci și de a se scufunda pe fundul Atlanticului de Nord pentru a se întoarce spre sud.

Topirea gheții din Arctica poate afecta în mod semnificativ această circulație, deoarece această apă dulce diluează apa de suprafață și o împiedică să se scufunde pe fund, formând curenți de adâncime. Studiile arată că AMOC încetinește deja și s-ar putea opri complet în următoarele decenii.

AMOC funcționează ca o bandă transportoare uriașă. (Credit imagine: NASA/Goddard Space Flight Center Scientific Visualization Studio)

Observațiile prin satelit arată o scădere dramatică a gheții marine arctice în ultimele patru decenii, verile fără gheață urmând să se instaleze până în 2050.

„Acest lucru ne reamintește încă o dată că climatul planetei noastre este un echilibru delicat și că acțiunile climatice reprezintă o urgență. Știm că o slăbire gravă a AMOC este puțin probabilă, iar dacă se întâmplă, aceasta va avea consecințe grave pentru regiunile de la latitudini înalte și nu numai”, a adăugat savantul Mohamed Ezat.