Conform noii evaluări globale a arborilor, prezentată în lista roșie actualizată a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN) a speciilor amenințate, 38% din toate speciile de arbori de pe planetă sunt amenințate cu dispariția.
Conform datelor actuale, Lista roșie a IUCN include 166 061 de specii, dintre care 46 337 sunt clasificate ca fiind amenințate. Pentru prima dată, majoritatea speciilor de copaci au fost evaluate în mod cuprinzător: din cele 47 282 de specii analizate, 16 425 sunt pe cale de dispariție. Arborii reprezintă mai mult de un sfert din totalul speciilor de pe Lista roșie, iar numărul celor aflate în pericol de dispariție este dublu față de numărul total al păsărilor, mamiferelor, reptilelor și amfibienilor amenințați. Speciile de copaci sunt în pericol de dispariție în 192 de țări din întreaga lume.
Dr. Gretel Aguilar, director general al IUCN, a subliniat importanța Listei roșii ca instrument de evaluare a stării naturii și de planificare a protecției biodiversității: „Copacii sunt vitali pentru ecosisteme și pentru milioanele de oameni care depind de ei. Evaluarea de astăzi demonstrează necesitatea de a lua măsuri urgente pentru a preveni pierderea acestei bogății naturale.”
Copacii sunt amenințați în special pe insule, unde defrișările, dezvoltarea agriculturii, speciile invazive și schimbările climatice creează condiții deosebit de dificile pentru supraviețuirea lor. La tropice, arborii se confruntă cu riscuri suplimentare din cauza creșterii nivelului mării și a intensificării furtunilor. Experții consideră că protecția și restaurarea habitatelor, băncile de semințe și colecțiile botanice joacă un rol esențial în conservarea arborilor.
În America de Sud, regiunea cu cea mai mare diversitate de arbori, 3 356 din cele 13 668 de specii studiate sunt amenințate cu dispariția. Defrișarea pădurilor pentru agricultură și pășuni reprezintă o amenințare gravă. În Columbia, rezultatele Listei Roșii sunt utilizate pentru elaborarea strategiilor naționale de conservare, un exemplu fiind crearea de noi zone-cheie de biodiversitate pentru protejarea speciilor rare, cum ar fi speciile de magnolie pe cale de dispariție.
Dr. Malin Rivers de la Botanic Gardens Conservation International a remarcat importanța colaborării globale: „Această evaluare se bazează pe eforturile a peste 1 000 de experți și permite luarea unor decizii mai bune pentru conservarea arborilor și menținerea ecosistemelor”.
Pierderea arborilor declanșează o reacție în lanț care afectează alte plante, ciuperci și animale. Copacii asigură reglarea climei, participă la ciclurile carbonului și apei și contribuie la formarea solului. Peste 5 000 de specii de copaci sunt utilizate pentru lemn, iar peste 2 000 pentru medicamente, alimente și combustibil.