Compania britanică Space Solar, în parteneriat cu compania islandeză Reykjavik Energy, dezvoltă o centrală solară spațială, care ar trebui să poată genera aproximativ 30 de megawați de electricitate începând cu 2030. Este suficient pentru a alimenta între 1 500 și 3 000 de locuințe din Islanda.
Conform planurilor, sistemul va colecta lumina soarelui din spațiu folosind panouri solare și apoi o va transmite sub formă de unde radio la o anumită frecvență către o stație terestră unde va fi transformată în electricitate.
Sistemul de alimentare al CASSIOPeiA se așteaptă să fie destul de mare – probabil cel mai greu obiect din spațiu, lăsând la o parte stațiile spațiale. Iar dacă descompuneți toate panourile, acesta va fi mult mai mare decât Stația Spațială Internațională. Până în 2036, dezvoltatorii doresc să lanseze în spațiu o versiune extinsă a sistemului care va genera gigawați de electricitate.
„Energia solară din spațiu oferă beneficii fără precedent, cu prețuri competitive la electricitate și disponibilitate 24/7. Suntem încântați să lucrăm împreună pentru un viitor durabil”, a declarat directorul Space Solar, Martin Soltau.
Experții numesc aceste planuri foarte îndrăznețe – până acum, transferul de energie de pe orbită nu a atins o asemenea putere. O demonstrație a acestei tehnologii creată în 2024 de către Institutul de Tehnologie din California a arătat că transmiterea este posibilă, dar oamenii de știință au încercat să transmită doar miliwați de energie către Pământ din spațiu, scrie IFL Science.