ONU: Omenirea este pe cale de a înregistra o încălzire catastrofală de 3°C

Organizația a făcut apel la guverne să își intensifice eforturile de combatere a încălzirii globale sau să înceapă să planifice înmormântarea Acordului de la Paris. Planurile și politicile actuale vor conduce la o creștere a temperaturii globale de 2,6-3,1°C deja în acest secol, contrar obiectivului de 1,5°C declarat în Acordul de la Paris privind clima, titrează Politico.

Aceasta este previziunea unui nou raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU) publicat înaintea summitului internațional privind clima din acest an. Potrivit acestuia, șansele de a limita creșterea temperaturii la 1,5°C sunt nule. Măsurile pe care țările le-au pus în aplicare până în prezent sunt atât de inadecvate încât lumea riscă chiar să depășească limita superioară de 2°C prevăzută în Acordul de la Paris, avertizează ONU.

Oamenii de știință avertizează, de asemenea, că, la 3°C, lumea ar putea depăși mai multe puncte fără întoarcere, ceea ce ar schimba drastic clima planetei și ar crește nivelul global al mărilor, în special din cauza topirii ghețarilor polari.

„Dacă țările nu reușesc să își onoreze angajamentele actuale și apoi să demonstreze o creștere semnificativă a ambiției în noile promisiuni, urmată de o punere în aplicare rapidă, obiectivul Acordului de la Paris de a menține încălzirea globală la 1,5°C va dispărea în câțiva ani, iar obiectivul de 2°C se va muta la secția de terapie intensivă”, a declarat Inger Andersen, responsabilul ONU pentru mediu.

Aceasta a făcut apel la mai multe planuri „puternice”, cunoscute sub denumirea de contribuții stabilite la nivel național (CSN), la mai multe fonduri pentru a reduce schimbările climatice și la leadership din partea celor mai mari poluatori.

Conform raportului, lumea se îndreaptă spre o încălzire de 3,1°C până la sfârșitul secolului, dacă politicile aplicate în prezent în întreaga lume continuă. Măsurile prezentate în actualele CSN, care nu au fost încă pe deplin puse în aplicare, ar reduce această temperatură la 2,6°C – 2,8°C. Proiecțiile privind încălzirea maximă în secolul XXI în diferite scenarii în raport cu nivelurile preindustriale, bazate pe datele ONU, sunt următoarele:

Pentru a ajunge la 1,5°C, emisiile globale trebuie să scadă cu 42% până în 2030 sau cu 28% dacă vrem să atingem 2°C, conform ONU. Până în 2035, emisiile globale trebuie să scadă cu 57% pentru 1,5°C și cu 37% pentru 2°C.

Andersen a declarat că, la nivel global, măsurile de reducere a emisiilor ar necesita „o creștere de cel puțin șase ori” a investițiilor, ceea ce ar necesita o reformă a arhitecturii financiare globale. Faptul că actualele CSN vor limita creșterea temperaturii globale la 2,6°C sau 2,8°C depinde, de asemenea, de finanțare.

Emisiile globale de gaze cu efect de seră istorice și preconizate până în 2052 în funcție de diferite scenarii, exprimate în echivalent CO2

Problema finanțării acțiunilor climatice în țările în curs de dezvoltare va fi în centrul discuțiilor de la Baku, în cadrul COP29. Până la sfârșitul acestui summit privind clima, țările trebuie să convină asupra unui nou obiectiv financiar pe termen lung care să înlocuiască obiectivul actual de 100 de miliarde de dolari pe an, convenit în 2009 și care nu va fi atins până în 2022. Având în vedere necesitățile uriașe de finanțare, unele țări în curs de dezvoltare ar dori să vadă un obiectiv anual de peste 1 000 de miliarde de dolari.