Substanțele chimice PFAS pot rămâne în apele subterane timp de 40 de ani

Aceste substanțe chimice, utilizate pe scară largă în industrie, sunt destul de statornice în apă  și continuă să polueze ecosistemele chiar și după reduceri semnificative ale emisiilor atmosferice.

În studiul, publicat în revista Environmental Science & Technology, oamenii de știință au folosit un nou model care combina date despre concentrațiile de PFAS, vârsta apelor subterane și viteza de mișcare a acesteia. Acest lucru a făcut posibilă prognozarea cât timp vor persista substanțele chimice în corpurile de apă și ce riscuri prezintă pentru ecosisteme și sănătatea publică.

Substanțele chimice PFAS au fost descoperite în două bazine hidrografice în apropierea unei fabrici care produce substanțe chimice fluorurate. Aceste substanțe chimice, în special HFPO-DA și PMPA, au fost găsite în concentrații mult peste niveluri sigure. Prin comparație, concentrațiile medii de HFPO-DA au fost de 229 nanograme pe litru (ng/L), iar PMPA au fost de 498 ng/L, cu mult peste limita de 10 ng/L pentru apă potabilă stabilită de Agenția pentru Protecția Mediului din SUA.

Una dintre principalele probleme evidențiate de cercetători este impactul dublu al poluării asupra populației. În primul rând, afectează aproximativ 7.000 de fântâni private folosite pentru apă potabilă. În al doilea rând, apele subterane contaminate se varsă în afluenții râului Cape Fear, afectând în cele din urmă apa potabilă din comunitățile din apropiere.

Studiul a arătat că apele contaminate au o vechime de până la 43 de ani, iar acesta este doar începutul procesului de purificare. Chiar și cu reduceri semnificative ale emisiilor după 2019, PFAS depozitat în ultimele decenii va continua să se scurgă încet în apele de suprafață timp de mai bine de 40 de ani. Mai mult, oamenii de știință avertizează că orizontul de timp ar putea fi și mai lung dacă PFAS pătrunde în straturile de sol mai puțin permeabile, cum ar fi argila.

Această constatare evidențiază amploarea problemei de contaminare cu PFAS și importanța cercetărilor ulterioare. Oamenii de știință intenționează să dezvolte modele pentru a estima nivelurile viitoare de PFAS în apa potabilă din fântâni individuale și pentru a le lega de date privind efectele asupra sănătății publice. Acest lucru va permite o evaluare mai precisă a efectelor expunerii pe termen lung la aceste substanțe toxice.

Problema contaminării apelor subterane cu substanțele chimice PFAS va fi o problemă pentru decenii viitoare. În ciuda faptului că tehnologiile moderne fac posibilă controlul și reducerea emisiilor în atmosferă, cantitatea uriașă de poluare acumulată continuă să aibă un impact negativ asupra mediului și sănătății umane.