Încălzirea globală provoacă răspândirea incendiilor de pădure pe mai multă parte a planetei, iar inhalarea fumului poate ucide încă 12.000 de oameni pe an, potrivit unui nou studiu. Riscul de deces din cauza fumului este deosebit de mare în Australia, America de Sud, Europa și pădurile boreale din Asia, titrează The Guardian.
Un alt studiu a constatat că între 2003 și 2019, schimbările climatice au crescut cu aproape 16% suprafața arsă de pe planetă, dar defrișarea pădurilor și a savanelor pentru drumuri sau agricultură a redus suprafața totală arsă cu 19%. Ambele studii, publicate în revista Nature Climate Change, analizează impactul emisiilor de gaze cu efect de seră asupra incendiilor de vegetație în comparație cu alte impacturi umane asupra naturii.
Prima lucrare științifică, condusă de Dr. Chae Yong Park de la Institutul Național de Cercetare a Mediului din Japonia, afirmă că în anii de după 2010, aproape 100.000 de oameni mor în fiecare an din cauza inhalării fumului de foc care conține particule minuscule cunoscute sub numele de PM2,5 care pot pătrunde în plămâni și în sânge. Deși temperaturile mai ridicate și umiditatea mai scăzută cresc riscul de incendii, alte intervenții directe ale omului, precum fragmentarea pădurilor și a savanelor, reduc suprafața care poate fi arsă.
Pentru a evalua ambele impacturi, cercetătorii au analizat trei modele de vegetație globală și de incendii în condiții climatice moderne, apoi le-au comparat cu un model care a eliminat efectele schimbărilor climatice. Oamenii de știință din opt țări, inclusiv Marea Britanie, SUA, Germania și China, au descoperit că, în toate cazurile, încălzirea globală a dus la o creștere a numărului de decese în rândul persoanelor care respiră PM2,5 în urma incendiilor de vegetație. În același timp, în unele regiuni principalul factor de creștere a riscului de incendiu a fost creșterea temperaturii, în altele – scăderea umidității. Cercetătorii spun că efectele incendiilor sălbatice asupra sănătății pot fi subestimate, deoarece „toxicitatea particulelor produse de incendii” este mai mare decât din alte surse.
Profesorul Hilary Bambrick, director al Centrului Național pentru Epidemiologie și Sănătatea Populației de la Universitatea Națională din Australia, a declarat că milioane de oameni din Australia au fost expuși la fum periculos și prelungit în timpul incendiilor de vară din 2019 și 2020. „Acest lucru a dus la sute de decese și probabil va avea consecințe pe termen lung asupra sănătății pentru mulți oameni”, a spus el.
Un al doilea studiu, realizat de oameni de știință din Marea Britanie și Belgia, a constatat că încălzirea globală crește riscul de incendii. Profesorul Wim Tieri, coautor al studiului, a remarcat că ritmul cu care schimbările climatice determină arderea mai multor suprafețe „crește în fiecare an”.