Savanții: Sistemul global al ciclului apei s-a dezechilibrat pentru prima dată în istorie

Cercetătorii avertizează că consecințele vor fi și mai catastrofale dacă nu se iau măsuri urgente Decenii de utilizare distructivă a terenurilor și de utilizare nesustenabilă a resurselor de apă, combinate cu criza climatică antropogenă, au perturbat ciclul global al apei pentru prima dată în istoria omenirii.

Astfel de concluzii au fost formulate de Comisia globală privind economia apei în raportul său „Economia apei”. Autorii studiului spun că dezastrul legat de apă este în creștere și ar putea face ravagii în economie, în producția alimentară și în viața oamenilor.

În raport, analiștii citează următoarele cifre:

  • aproape 3 miliarde de oameni se confruntă deja cu deficitul de apă;
  • criza apei amenință peste 50 % din producția mondială de alimente;
  • reducerea PIB-ului țărilor ar putea ajunge la 8 % în medie până în 2050, cu pierderi de până la 15 % în țările cu venituri mici;
  • în medie, oamenii au nevoie de cel puțin 4 000 de litri de apă pe zi pentru a duce o „viață decentă” și de 50-100 de litri pentru a satisface nevoile de bază;
  • aceasta este mai mult decât vor putea furniza multe regiuni din surse locale.

„Pentru prima dată în istoria omenirii, am dezechilibrat ciclul global al apei. Nu ne mai putem baza pe precipitații ca sursă a întregii ape dulci”, a declarat Johan Rockström, copreședinte al Comisiei globale pentru economia apei și autor al raportului.

Autorii raportului fac distincție între două tipuri de apă:

  • „apa albastră” este apa lichidă din lacuri, râuri și acvifere;
  • «apa verde» este umiditatea stocată în soluri și plante.

Mișcarea „apei verzi” și a „apei albastre” în ciclul global al apei

Sursa: Comisia globală pentru economia apei

Deși furnizarea de „apă verde” a fost mult timp ignorată, aceasta este la fel de importantă pentru ciclul apei, se arată în raport. Plantele eliberează în mod constant vapori de apă, care sunt returnați în atmosferă și formează aproximativ jumătate din totalul precipitațiilor de pe uscat. Cercetătorii au subliniat faptul că perturbarea ciclului apei este strâns legată de schimbările climatice.

Plantele sunt capabile să stocheze carbonul care încălzește planeta, dar sunt foarte dependente de o aprovizionare constantă cu „apă verde”. Oamenii distrug zonele umede și pădurile, epuizând aceste rezervoare de carbon și accelerând încălzirea globală. Valurile de căldură cauzate de schimbările climatice usucă peisajele, reducând umiditatea și crescând riscul de incendii.

 Richard Allan, profesor de climatologie la Universitatea Reading din Marea Britanie, consideră că această criză poate fi rezolvată doar printr-o mai bună gestionare a resurselor naturale și printr-o reducere masivă a poluării care încălzește planeta. Autorii raportului insistă asupra faptului că guvernele lumii ar trebui să recunoască ciclul apei drept un „bun comun” și să îl abordeze în mod colectiv. Ei reamintesc că țările depind unele de altele nu numai prin lacurile și râurile care trec granițele, ci și prin apa din atmosferă, care poate fi transportată pe distanțe mari. Acest lucru înseamnă că deciziile luate într-o țară pot perturba precipitațiile în alta.

Cercetătorii au făcut apel la o regândire fundamentală a rolului apei în economie, pentru a preveni risipa și tendința de a crește culturi de apă și de a construi instalații, cum ar fi centrele de date, în regiuni afectate de stresul hidric.

„Criza globală a apei este o tragedie, dar este și o oportunitate de a transforma economia apei”, a declarat Ngozi Okonjo-Iweala, director general al Organizației Mondiale a Comerțului și copreședinte al comisiei care a publicat raportul.