La MAIA sunt identificate soluții pentru adaptarea agriculturii la provocările generate de schimbările climatice

 Recemnt la MAIA s-a discutat împreună cu savanții despre cum pot fi alese cele mai bune culturi pentru fiecare regiune din țară, în funcție de clima și solul local. De exemplu, în sudul țării, unde precipitațiile sunt mai scăzute, se recomandă cultivarea de cereale, viță de vie și legume, în special cu sistem de irigare.

În cadrul discuțiilor, savanții au evidențiat și importanța adaptării tehnologiilor agricole moderne și a metodologiilor de fertilizare pentru a majora productivitatea și a reduce impactul schimbărilor climatice. Savanții sunt de părere că îngrășămintele utilizate în mod corespunzător pot întări rezistența plantelor la secetă.

Un alt punct cheie a fost utilizarea loturilor demonstrative. Acestea sunt esențiale pentru ca atât cercetătorii, cât și agricultorii să poată observa, pe teren, cum funcționează noile metode și tehnologii agricole. În concluzie, discuțiile au subliniat necesitatea integrării soluțiilor bazate pe știință.

Potrivit vicepremierului Vladimir Bolea, practicile și tehnologiile testate și demonstrate de savanți sunt necesare pentru a asigura viitorul agriculturii în raport cu provocările climatice și economice.

Sursa:madrm.gov.md