La 21 octombrie, liderii mondiali din domeniul mediului s-au reunit la Cali, Columbia, pentru a evalua declinul rapid al biodiversității mondiale și angajamentele țărilor de a proteja plantele, animalele și habitatele critice, potrivit Associated Press.
Potrivit Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), aproximativ un milion de specii de plante și animale sunt în prezent amenințate cu dispariția. Susana Muhamad, ministrul Mediului din Columbia și președinte al Conferinței ONU privind biodiversitatea (COP16), care se desfășoară pe parcursul a două săptămâni, a declarat că COP16 este o oportunitate de a „aduna experiențele de pe această planetă ale tuturor civilizațiilor, ale tuturor culturilor, ale tuturor cunoștințelor”.
COP16 este o continuare a reuniunilor de la Montreal din 2022, unde 196 de țări au semnat un tratat global pentru protejarea biodiversității. Acordul include 23 de măsuri pentru stoparea pierderii naturii, inclusiv protejarea a 30% din suprafața planetei și a 30% din ecosistemele degradate până în 2030.
Cu toate acestea, doar 10 % dintre cei 196 de semnatari ai acordului din 2022 au publicat de atunci planuri de acțiune pentru conservare, notează The Guardian. „Lumea a convenit asupra unui plan ambițios pentru a proteja biodiversitatea planetei noastre. În Cali, țările trebuie acum să transpună această ambiție în acțiune”, a declarat Lorely Picourt, director executiv al Ocean and Climate Platform (o organizație care militează pentru protejarea mărilor lumii), citată de publicație.
„Columbia este țara perfectă pentru a găzdui COP16. Nu numai că găzduiește o biodiversitate incredibilă și habitate naturale, dar joacă un rol principal în demonstrarea modului în care conservarea funcționează pentru natură și oameni”, a declarat Gavin Edwards, director executiv al secretariatului Nature Positive Initiative, o coaliție de organizații de conservare.