RAPORT: Lipsa apei dulci va pune în pericol producția globală de alimente în următorii 25 de ani

Populația Pământului se va confrunta din ce în ce mai mult cu problema lipsei apei potabile, astfel de date sunt oferite în raportul Comisiei globale pentru conservarea apei (Landmark), publicat joi, 17 octombrie. Potrivit experților, criza globală a apei pe Pământ amenință jumătate din producția mondială de alimente în următorii 25 de ani.

Raportul solicită măsuri urgente pentru conservarea ecosistemelor care furnizează apă dulce pentru populația planetei noastre.

The Guardian evidențiază cinci concluzii-cheie ale raportului:

  1. Mai mult de două miliarde de oameni de pe Pământ nu au acces la apă potabilă, iar aproximativ jumătate (3,6 miliarde – 44% din populație) trăiesc fără canalizare;
  2. 1 000 de copii mor în fiecare zi din cauza lipsei de acces la apă dulce;
  3. Se preconizează că cererea de apă dulce va depăși oferta cu 40% până la sfârșitul acestui deceniu;
  4. Criza se va agrava dacă nu este abordată până în 2050, iar problemele legate de apă vor reduce PIB-ul global cu aproximativ 8% în țările bogate și cu 15% în țările sărace;
  5. Mai mult de jumătate din producția mondială de alimente are loc în regiuni cu disponibilitate instabilă a apei.

Comisia susține, de asemenea, că guvernele și experții subestimează în mod grosolan cantitatea de apă de care oamenii au nevoie pentru a trăi cu demnitate, menționând între 50 și 100 de litri pe persoană pe zi. În realitate, oamenii au nevoie de aproximativ 4 000 de litri pe zi pentru a beneficia de o nutriție adecvată și a trăi cu demnitate.

Cu toate acestea, subliniază raportul, aproximativ jumătate din precipitațiile de pe uscat sunt produse de plante, care evaporă apa înapoi în atmosferă pentru a forma nori care apoi se deplasează în jurul Pământului, însă vegetația este distrusă peste tot.

Comisia globală privind economia apei a fost înființată în Țările de Jos în 2022, bazându-se pe munca a zeci de oameni de știință și economiști de renume, pentru a dezvolta o viziune holistică asupra sistemelor hidrologice globale. Comisia a elaborat un raport de 194 de pagini privind resursele de apă ale Pământului, cel mai mare studiu global care examinează toate aspectele crizei apei și propune măsuri pentru soluționarea acesteia.