În Europa, doar o treime din conținutul corpurilor de apă de suprafață – râuri, lacuri și altele – respectă standardele de mediu. Agenția Europeană de Mediu (AEM) avertizează că securitatea aprovizionării cu apă a Europei este amenințată.
După cum scrie Euractiv, în raportul corespunzător al agenției publicat e 15 octombrie, se observă că principalele probleme sunt poluarea, degradarea mediului, schimbările climatice și utilizarea excesivă a apei dulci. Acești factori afectează grav resursele și doar o treime din apele de suprafață din Europa îndeplinesc standarde de mediu satisfăcătoare.
„Starea resurselor de apă ale Europei este nesatisfăcătoare. Corpurile noastre de apă se confruntă cu provocări fără precedent, amenințând securitatea apei pe continent”, a declarat directorul executiv al AEM, Leena Jula-Mononen.
Potrivit raportului, între 2015 și 2021, doar 29 % din apele de suprafață din UE au atins o stare chimică „bună”. În același timp, apele subterane, care furnizează apă potabilă pentru cea mai mare parte a Europei, se află într-o stare mai bună – 77% dintre acestea au o stare „bună”, ceea ce înseamnă că nu există o poluare semnificativă cu substanțe toxice precum microplasticele și PFAS-urile (compuși organofluorici sintetici care au mult fluor în moleculă etc.).
Potrivit oamenilor de știință, poluarea apelor de suprafață este legată de emisiile atmosferice, arderea cărbunelui, emisiile auto și activitățile agricole care poluează solurile și corpurile de apă.
„Agricultura europeană trebuie să crească utilizarea unor practici organice și agroecologice mai durabile, care vin la pachet cu stimulente și schimbări în obiceiurile noastre alimentare și dietetice”, se arată în raport.
AEM a analizat peste 120 000 de corpuri de apă de suprafață și 3,8 milioane de kilometri pătrați de ape subterane din 19 țări UE și Norvegia. Organizația a făcut apel la statele membre ale AEM să reducă utilizarea pesticidelor cu 50% până în 2030 și să ia măsuri maxime pentru a restabili „sănătatea” râurilor, lacurilor și a altor corpuri de apă.
„Trebuie să ne dublăm eforturile pentru a asigura durabilitatea și securitatea acestei resurse vitale pentru generațiile viitoare”, a declarat Jula-Mononen.
Efectele schimbărilor climatice, cum ar fi secetele și inundațiile, precum și utilizarea excesivă a apei dulci, continuă să pună o presiune tot mai mare asupra resurselor de apă ale Europei. Oamenii de știință insistă asupra faptului că guvernele trebuie să se concentreze pe reducerea consumului de apă și pe refacerea ecosistemelor pentru a menține securitatea apei.
Reamintim că schimbările climatice globale au dus la o scădere a umplerii rezervoarelor naturale cu apă dulce din ghețari. Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a declarat că problemele legate de accesul la apă dulce s-ar putea agrava. Ghețarii, care alimentează cu apă râurile din multe țări, și-au pierdut o mare parte din masă, iar pierderi atât de mari sunt înregistrate pentru prima dată în ultima jumătate de secol. În același timp, din cauza încălzirii globale, Peninsula Antarctică – cea mai nordică parte a Antarcticii – suferă schimbări dramatice și se transformă treptat într-un peisaj verde.