Râurile lumii seacă într-un ritm record

Un nou raport al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) a arătat că 2023 este cel mai secetos an pentru râuri din ultimii 30 de ani.

Scăderea bruscă a nivelului apei evidențiază schimbările critice în ceea ce privește disponibilitatea apei la nivel mondial, pe fondul creșterii cererii. Raportul evidențiază faptul că lumea rămâne în urmă față de obiectivul de dezvoltare durabilă al ONU (SDG 6) privind aprovizionarea cu apă și canalizare.

În prezent, aproximativ 3,6 miliarde de oameni se confruntă cu lipsa apei cel puțin o lună pe an, iar până în 2050 această cifră ar putea depăși 5 miliarde. În 2023, temperaturile ridicate și seceta generalizată au dus la consecințe catastrofale pentru râurile importante din întreaga lume. Râurile Amazon, Mississippi, Gange, Brahmaputra și Mekong s-au confruntat cu niveluri scăzute record ale apei, afectând grav milioane de persoane dependente de aceste resurse de apă.

De asemenea, afluxurile către rezervoarele din întreaga lume au scăzut sub nivelul normal, în special în India, America de Nord și de Sud și Australia. Acest lucru agravează situația deficitului de apă, în special în regiunile agricole și industriale în care resursele de apă sunt esențiale pentru economie.

Anul 2023 a fost al doilea an consecutiv în care toate regiunile glaciare ale lumii au înregistrat pierderi de masă de gheață. Ghețarii au pierdut mai mult de 600 de gigatone de apă, cel mai slab rezultat din ultimii 50 de ani. Ghețarii din Alpi și din vestul Americii de Nord au fost deosebit de afectați. În Elveția, ghețarii au pierdut aproximativ 10 % din volumul lor în ultimii doi ani.

Umiditatea solului în 2023 a fost, de asemenea, sub nivelul normal pe zone vaste, inclusiv în America de Nord și de Sud, Africa de Nord și Orientul Mijlociu. În același timp, umiditatea solului a depășit nivelul normal în mai multe regiuni, cum ar fi Alaska, India, nord-estul Canadei și părți ale Rusiei, provocând inundații localizate.

Fenomenele meteorologice extreme, precum secetele și inundațiile, devin din ce în ce mai frecvente și mai intense, atât din cauza variabilității naturale a climei (El Niño și La Niña), cât și din cauza schimbărilor climatice antropogene. Aceste schimbări reprezintă o amenințare gravă la adresa resurselor de apă și necesită eforturi globale pentru atenuarea efectelor lor.