Consecințele devastatoare ale uraganului Milton, care a ucis 16 persoane în Statele Unite, au fost exacerbate de schimbările climatice antropogene. La această concluzie a ajuns un grup internațional de climatologi care studiază rolul schimbărilor climatice în apariția condițiilor meteorologice extreme, scrie Reuters.
În special, încălzirea globală a crescut viteza vântului cu 10%, iar cantitatea de precipitații a crescut cu 20-30%, potrivit analizei World Weather Attribution.
Milton s-a intensificat de la o furtună de categoria 1 la o furtună violentă de categoria 5 în mai puțin de 24 de ore, alimentată de încălzirea record a apelor din Golful Mexic.
Analizele științifice anterioare au arătat că schimbările climatice au crescut de la 400 până la 800 de ori probabilitatea acestor temperaturi ridicate ale apei din golf.
Această căldură suplimentară din Golful Mexic a făcut ca Milton să fie al treilea uragan Atlantic cu cea mai rapidă intensificare din istoria înregistrată, a declarat Centrul Național pentru Uragane din SUA, viteza maximă susținută a vântului atingând 290 km/h.
Echipa de oameni de știință a remarcat că furtuni precum Milton au acum de două ori mai multe șanse să devină furtuni fără încălzirea antropogenă.
„Acest studiu a confirmat ceea ce ar fi trebuit să fie foarte clar: schimbările climatice agravează furtunile, iar arderea combustibililor fosili este de vină”, a comentat Ian Duff, activist al organizației ecologiste non-profit Greenpeace.