Pentru prima dată în istorie, sursele fără emisii de carbon vor reprezenta peste 40 % din energia electrică generată la nivel mondial în 2023. Tranziția globală către energia electrică „curată” a atins noi obiective importante și va continua în ritmul actual. Aceste concluzii și previziuni au fost făcute în două noi rapoarte – „Energy Transition Trends 2024” și „Tracking Renewable Energy Investment for 2H 2024” – de către analiștii de la firma de cercetare BloombergNEF (BNEF).
Energia hidroelectrică a reprezentat 14,7%, în timp ce energia eoliană și solară au reprezentat aproape aceeași cantitate – 13,9%, ceea ce reprezintă un nou record. Energia nucleară a reprezentat 9,4%.
Potrivit analiștilor, cifrele raportului indică faptul că impulsul către energia curată s-a accelerat, de asemenea. Ei citează două comparații pentru a susține această teză:
- energia eoliană și solară a reprezentat aproape 91% din noile capacități în 2023, în creștere de la 83% cu un an înainte;
- în timp ce combustibilii fosili, inclusiv cărbunele și gazele, au reprezentat doar 6% din noile capacități, cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată.
Experții prevăd că industria energiei regenerabile va repeta o astfel de performanță și în 2024, deoarece proiectele de energie regenerabilă au atras investiții noi în valoare de 313 miliarde de dolari în prima jumătate a anului. Această cifră este comparabilă cu nivelul investițiilor din prima jumătate a anului 2023.
Creșteri nete ale capacității energetice globale în funcție de tehnologie:
Sursa: about.bnef.com
În 2023, capacitatea globală totală de producere a energiei electrice a ajuns la 8,9 TW. Din aceasta, 1 TW din capacitatea instalată este reprezentată de energia eoliană, o etapă istorică remarcabilă. Cu toate acestea, reușita energiei eoliene este umbrită de dezvoltarea rapidă a energiei solare, cu 428 GW de capacitate solară nouă care va intra în funcțiune în 2023. Aceasta reprezintă o creștere de 76% față de anul trecut. Flota globală totală de centrale solare a ajuns la 1,6 TW.
„Am asistat la o schimbare dramatică în ceea ce privește energia regenerabilă în comparație cu acum câțiva ani. Nu există nicio îndoială acum că este cea mai mare sursă de electricitate de generație viitoare, oriunde v-ați afla”, a declarat Sophia Maia, autorul principal al raportului Energy Transition Trends 2024.
În 2023, 10 țări reprezentau aproape trei sferturi din producția mondială totală de energie regenerabilă. China a reprezentat anul trecut aproximativ o treime din producția mondială totală de energie regenerabilă. SUA, Brazilia, Canada și India au completat top cinci, reprezentând 60% din producția globală de energie regenerabilă anul trecut. De asemenea, China continuă să domine investițiile noi în energia regenerabilă. SUA a fost a doua cea mai mare piață pentru prima jumătate a anului 2024, cu volume de investiții semestriale în creștere cu 63% ca urmare a adoptării Inflation Reduction Act. Pakistanul a urcat rapid pe locul 5 în ceea ce privește noile investiții în energie solară, față de locul 14 în aceeași perioadă a anului trecut.
Investiții globale în energie regenerabilă pentru prima jumătate a anului 2024
Sursa: about.bnef.com
Cercetătorii BNEF afirmă că energia solară și cea eoliană prezintă până în prezent rezultate diferite în 2024: investițiile în energia solară din prima jumătate a acestui an au rămas la același nivel ca în anul precedent, iar investițiile în energia eoliană din prima jumătate a anului 2024 au scăzut cu 11 % față de anul precedent. Investițiile în energia eoliană offshore, în care investițiile sunt determinate în mare măsură de calendarul licitațiilor organizate de guvern, au scăzut în special. Între timp, energia eoliană terestră se confruntă cu provocări frecvente legate de acordarea de autorizații și de conectarea la rețea. Potrivit analiștilor, proiectele eoliene continuă să fie puse în funcțiune, dar industria se luptă pentru a obține aceleași progrese în materie de implementare ca energia solară.