Un studiu realizat de agenția meteorologică a ONU a stabilit că anul trecut a fost cel mai secetos din istorie pentru multe dintre râurile lumii, dar aceasta nu este încă limita

Schimbările climatice globale au redus umplerea rezervoarelor naturale cu apă dulce din ghețari. Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a declarat că problemele legate de accesul la apă dulce s-ar putea agrava.

Potrivit Newsweek, în noul său raport, OMM atrage atenția asupra unor semne extrem de îngrijorătoare ale schimbărilor climatice. Acestea arată că ghețarii, care alimentează cu apă râurile din multe țări, și-au pierdut o parte semnificativă din masă, iar pierderi atât de mari sunt înregistrate pentru prima dată în ultima jumătate de secol. Astfel, reducerea volumului de gheață amenință să lase milioane de oameni cu probleme de acces la apă.

„Raportul cuprinzător State of the World’s Water Resources 2023 analizează o varietate de corpuri de apă, inclusiv râuri, lacuri, rezervoare, ape subterane și ghețari, precum și evaporarea apei de pe terenuri și plante”, se arată în articol.

Potrivit OMM, în fiecare an, aproximativ 3,6 miliarde de oameni se confruntă cu probleme din cauza accesului limitat la resursele de apă pentru cel puțin o lună. Conform previziunilor oamenilor de știință, această cifră va crește la 5 miliarde de persoane deja până în 2050. Cu toate acestea, se remarcă faptul că aproximativ 70% din toată apa dulce din sistemele hidrologice este utilizată pentru agricultură.

„Apa este canarul din mina de cărbune a schimbărilor climatice”, a declarat secretarul general al OMM, Celeste Saulo.

Potrivit lui Saulo, creșterea temperaturilor ambientale a făcut ca ciclul hidrologic să fie „mai neregulat și mai imprevizibil”, ducând la secete și inundații extreme. Aceste dezastre naturale, la rândul lor, duc la pierderi de vieți omenești și provoacă pagube mari ecosistemelor și economiilor.

După cum a remarcat Stefan Uhlenbroek, directorul OMM pentru hidrologie, apă și criosferă, este pentru prima dată în 33 de ani când o suprafață atât de mare a Pământului suferă de secetă. În special, seceta semnificativă a afectat sudul SUA, America Centrală, Argentina, Brazilia, Peru și Uruguay.

„Amazonul și Lacul Titicaca, situat la granița dintre Peru și Bolivia, au înregistrat cele mai scăzute niveluri ale apei înregistrate vreodată. În plus, bazinul râului Mississippi a fost supus unor condiții la fel de severe”, se arată în raportul OMM.

Studiul a arătat că 2023 a fost cel mai secetos și cel mai dăunător an pentru inundațiile fluviale din ultimii 30 de ani. Deși rezultatele pentru 2024 nu sunt încă disponibile, Uhlenbroek consideră că vara incredibil de caldă a dus la menținerea unor debite scăzute ale râurilor, ceea ce a dus la creșterea deficitului de apă în multe părți ale lumii. Efectele debitelor scăzute au afectat deja navigația fluvială în Brazilia și au exacerbat criza alimentară din Zimbabwe și din alte părți ale Africii de Sud.