REUTERS: Gigantul energetic BP(fostul British Petroleum)  s-a răzgândit cu privire la reducerea producției de petrol și gaze

De asemenea, compania a suspendat investițiile în noi proiecte privind energia eoliană offshore și biocombustibilii și a redus numărul de proiecte privind hidrogenul cu emisii reduse de carbon la 10 din 30 Monopolul multinațional britanic BP renunță la obiectivele sale „ecologice” de reducere a producției de petrol și gaze până în 2030. Această informație este publicată de Reuters, care citează surse proprii.

Dimpotrivă, BP dorește să crească producția acestor minerale la 3 zăcăminte: două în Irak și unul în Golful Mexic. De asemenea, compania ia în considerare opțiunea de a investi în creșterea producției în SUA și în modernizarea zăcămintelor din Kuweit. În 2020, BP a prezentat o strategie de reducere a producției de petrol și gaze cu 40% până în 2023 și de creștere în paralel a capacității proprii de surse energetice regenerabile.

La momentul respectiv, aceasta a fost cea mai ambițioasă strategie din sector. Anul trecut, compania și-a redus obiectivele de la 40 % la 25 %. Cu toate acestea, BP continuă să aibă ca obiectiv zero emisii nete până în 2050.

Începând din 2020, compania britanică a investit miliarde de euro în noi proiecte cu emisii reduse de carbon și și-a redus drastic echipa de explorare a petrolului și gazelor. Însă problemele lanțului de aprovizionare și creșterea costurilor și a ratelor dobânzilor au afectat și mai mult profitabilitatea multor întreprinderi din domeniul energiei regenerabile.

Publicația susține că BP renunță complet la reducerea producției pentru a restabili încrederea investitorilor și pentru a crește prețul acțiunilor companiei. Cu toate acestea, BP a achiziționat restul de 50 % din întreprinderea sa comună Lightsource BP Solar, precum și o participație de 50 % în întreprinderea braziliană de biocombustibili Bunge.

Reuters amintește că și rivalul Shell și-a încetinit strategia de tranziție energetică după ce Wael Sawan, directorul general, a preluat conducerea în ianuarie. Acesta a vândut activități în domeniul energiei electrice și regenerabile și a renunțat la proiecte care includeau energia eoliană offshore, biocombustibili și hidrogen.

Schimbările de la ambele companii au venit ca urmare a unui accent reînnoit pe securitatea energetică europeană după șocul prețurilor cauzat de invazia Rusiei în Ucraina la începutul anului 2022, a precizat publicația.