Regatul a devenit prima țară din grupul G7 care renunță complet la producția de energie electrică pe bază de carbine. Luni 30 setembrie, ultima centrală electrică pe bază de cărbune din Marea Britanie, situată în satul Ratcliffe-on-Soar din Nottinghamshire, a funcționat în ultima sa zi lucrătoare înainte de închidere, relatează de The Guardian.
Centrala își încheie ciclul de viață în conformitate cu politica guvernului de a elimina treptat energia pe bază de cărbune, care a fost anunțată pentru prima dată în urmă cu aproape 10 ani. Lucrătorii au fost informați pentru prima dată în 2021 că centrala se va închide la sfârșitul anului 2022. Însă proprietarul Ratcliffe, compania energetică germană Uniper, a declarat ulterior că va menține centrala în funcțiune în timpul crizei gazelor la nivel european, cauzată de invazia Rusiei în Ucraina, în temeiul unui acord cu guvernul. Uniper colaborează în prezent cu sindicatele pentru a-i ajuta pe mulți ingineri să își găsească noi locuri de muncă la alte centrale electrice ale companiei sau să urmeze cursuri de formare care i-ar putea ajuta să lucreze în alte sectoare ale industriei energetice. Peste 100 de lucrători sunt așteptați să rămână la centrală în următorii doi ani pentru a efectua lucrări de dezafectare.
Regatul Unit a devenit prima țară care a stabilit o dată limită pentru energia pe bază de cărbune începând cu 2025, ca urmare a introducerii unor norme ecologice din ce în ce mai stricte, menite să reducă durata de funcționare a centralelor pe cărbune.
The Guardian oferă un infografic cu locațiile celor mai mari centrale pe cărbune din Regatul Unit care fie au fost închise, fie au trecut la surse alternative de energie:
Energia pe bază de cărbune a generat 80 % din electricitatea din Regatul Unit la începutul anilor 1980 și 40 % în 2012, dar a scăzut în ultimul deceniu din cauza taxelor ridicate pe carbon și a dezvoltării energiilor regenerabile mai ieftine.
Ed Matthew, director al grupului de reflecție E3G privind criza climatică, a declarat: „Regatul Unit a fost prima țară care a construit o centrală electrică pe cărbune. Este corect să fie prima economie majoră care renunță la energia pe cărbune. Acesta este un adevărat leadership global, care deschide calea altor țări.”