Inundațiile în Europa vor deveni de două ori mai frecvente: oamenii de știință au făcut o previziune tristă

Schimbările climatice fac de două ori mai probabile ploile torențiale care au provocat recent inundații în Europa. Acest lucru este afirmat în raportul World Weather Attribution – un grup internațional de oameni de știință care studiază impactul schimbărilor climatice asupra fenomenelor meteorologice extreme.

După cum scrie Reuters, potrivit oamenilor de știință, cele patru zile de precipitații au fost cele mai abundente înregistrate vreodată în Europa Centrală. Raportul spune că schimbările climatice au făcut ca astfel de ploi torențiale să fie de cel puțin două ori mai probabile și cu 7% mai severe.

„Aceste inundații evidențiază din nou rezultatele devastatoare ale încălzirii provocate de combustibilii fosili. Până când petrolul, gazele și cărbunele nu vor fi înlocuite cu energie regenerabilă, furtuni precum Boris vor produce ploi torențiale și mai intense, ducând la inundații și paralizând economia”, a declarat Joyce Kimutai, cercetător la Institutul Grantham din cadrul Imperial College din Londra și coautor al studiului.

Potrivit raportului, combinația de aer rece deasupra Alpilor și căldură deasupra Mării Mediterane și Mării Negre a fost neobișnuită, dar schimbările climatice au făcut ca astfel de furtuni să fie mai intense și mai probabile.

Conform raportului, o astfel de furtună este de așteptat să apară aproximativ o dată la 100-300 de ani în climatul actual, cu o încălzire de 1,3 grade Celsius față de nivelurile preindustriale.

Dacă încălzirea ajunge la 2°C, astfel de furtuni ar crește precipitațiile cu cel puțin 5 % și s-ar produce cu aproximativ 50 % mai frecvent.

Europa a fost lovită de cele mai grave inundații din ultimele decenii. Dezastrul a provocat moartea a 24 de persoane. Orașe din Ungaria, Polonia, Italia și alte țări au fost acoperite de noroi și resturi, clădirile au fost avariate, podurile s-au prăbușit, iar autoritățile au trebuit să aloce miliarde de dolari pentru reparații.