Speciile agresive de alge marine se răspândesc în întreaga lume

Această specie se adaptează la diferite condiții, cum ar fi salinitatea și temperatura apei, și poate crește la adâncimi de până la 18 metri, ceea ce o face deosebit de periculoasă pentru ecosistemele locale.

Oamenii de știință de la Florida International University (FIU) au descoperit specia invazivă de iarbă de mare Halophila stipulacea în Golful Biscayne. Specia, răspândită anterior în Marea Roșie, Golful Persic și Oceanul Indian, este pentru prima dată când a fost observată în largul coastei continentale a SUA. Cercetătorul Justin Campbell a confirmat prezența acesteia în Crandon Marina, stârnind îngrijorări serioase în rândul experților.

Halophila stipulacea este cunoscută pentru capacitatea sa agresivă de a deplasa speciile native de iarbă de mare care joacă un rol esențial în ecosisteme. Pajiștile de iarbă de mare adăpostesc o varietate de viețuitoare marine, precum pești și nevertebrate, și sunt o sursă importantă de hrană pentru țestoasele de mare și lamantini. De asemenea, sunt rezervoare active de carbon, contribuind la atenuarea efectelor schimbărilor climatice.

Primele studii efectuate în Marea Caraibelor arată că Halophila stipulacea poate perturba ecosistemele familiare: speciile indigene de pești și broaște țestoase evită această algă, perturbându-le lanțul trofic.

Este posibil ca această specie invazivă să fi pătruns în apele din Golful Biscayne cu nave care au călătorit din zone în care Halophila stipulacea este deja stabilită. Este important de remarcat faptul că această algă marină este capabilă să se stabilească și să se răspândească chiar și în ape adânci, înlocuind speciile native.

James Furcurian, directorul departamentului Oceans and Coastal Research din cadrul FIU, a declarat că sunt necesare măsuri urgente pentru a preveni răspândirea Halophila stipulacea, pentru a evita devastarea ecosistemelor fragile din Florida de Sud.