IRENA:Energia solară și eoliană au devenit mai profitabile decât combustibilii fosili

Politicile pe termen lung de sprijinire a energiei regenerabile au accelerat dezvoltarea acesteia, au adus îmbunătățiri tehnologice și au redus costurile În 2023, 81% din sursele de energie regenerabile (SER) erau mai ieftine decât opțiunile tradiționale bazate pe combustibili fosili.

Aceasta este statistica furnizată de Agenția Internațională pentru Energii Regenerabile (IRENA) în raportul său „Costurile producerii de energie electrică din surse regenerabile în 2023”, publicat la Summitul mondial privind energia regenerabilă din cadrul Adunării Generale a ONU din 24 septembrie de la New York. Experții au declarat că sursele regenerabile de energie rămân competitive, în ciuda revenirii prețurilor combustibililor fosili la nivelurile de cost anterioare.

Potrivit analiștilor, după zeci de ani de scădere a costurilor și de îmbunătățire a tehnologiei, în special în ceea ce privește energia solară și eoliană, beneficiile socio-economice și de mediu ale utilizării energiei regenerabile sunt acum extrem de convingătoare. Ei citează următoarele cifre pentru a-și susține afirmațiile:

  • din totalul record de 473 GW de energie regenerabilă creată în 2023, 81% (382 GW) din proiectele de energie regenerabilă recent puse în funcțiune au fost mai ieftine decât alternativele lor pe bază de combustibili fosili;
  • datorită unei reduceri izbitoare a costurilor la aproximativ 4 cenți americani pe kilowatt oră în doar un an, costurile globale ale energiei solare în 2023 au fost cu 56% mai mici decât cele ale combustibililor fosili și ale energiei nucleare;
  • energia regenerabilă a economisit până la 409 miliarde de dolari în costurile combustibililor în sectorul energetic la nivel mondial începând din 2000.

Sursa:IRENA

Directorul general al IRENA, Francesco La Camera, a declarat că energia regenerabilă rămâne competitivă în raport cu combustibilii fosili. „Datorită politicilor pe termen lung de sprijinire a energiei regenerabile, aceasta și-a accelerat dezvoltarea. La rândul său, creșterea a dus la îmbunătățirea tehnologiei și la reducerea costurilor”, a spus el.

Sursa:IRENA

Conform experților, atingerea obiectivului de triplare a capacității de energie regenerabilă până în 2030, stabilit de unele țări la COP28, necesită ca capacitatea globală de energie regenerabilă să ajungă la 11,2 TW, adăugând o medie de 1 044 GW de capacitate nouă în fiecare an. IRENA estimează că 8,5 TW vor fi asigurați doar de centralele solare fotovoltaice și de parcurile eoliene terestre. Analiștii agenției spun că această triplă creștere a capacității trebuie însoțită de instrumente-cheie ale tranziției energetice, cum ar fi stocarea energiei. Conform datelor lor, costul proiectelor de stocare a energiei electrice a scăzut cu 89% între 2010 și 2023. Acest lucru facilitează integrarea unor cantități uriașe de capacități de energie solară și eoliană, contribuind la rezolvarea dificultăților legate de infrastructura rețelei.

„Se preconizează că toate sursele de energie regenerabilă vor crește semnificativ în următorii ani, oferind țărilor mari oportunități economice”, a adăugat La Camera.

Sursa:IRENA

Experții au afirmat că energia regenerabilă a devenit implicit cea mai ieftină sursă de generare de energie electrică nouă. Ei insistă ca factorii de decizie politică și părțile interesate să se concentreze pe asigurarea faptului că politicile, reglementările, structurile de piață, instrumentele de sprijin, mecanismele de atenuare a riscurilor și de finanțare sunt aliniate rapid la triplul obiectiv și prezentate în următoarea rundă de contribuții determinate la nivel național (NDC) la Acordul de la Paris în 2025.