Oamenii de știință avertizează că impactul schimbărilor climatice și al fenomenelor meteorologice extreme anulează progresele înregistrate în materie de dezvoltare și amenință bunăstarea oamenilor și a planetei. Cele mai recente invenții umane, precum lumea meta, inteligența artificială și realitatea virtuală, ar putea deveni instrumente eficiente pentru încetinirea încălzirii globale. Această opinie a fost exprimată de oamenii de știință din cadrul Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) în raportul lor anual „United by Science”.
Conform noului raport, este foarte probabil ca temperaturile globale să crească cu 3°C peste nivelurile preindustriale în acest secol. Probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este de aproximativ două treimi. Prin urmare, aceștia au sugerat mai multe soluții posibile pentru a preveni realizarea unei previziuni atât de alarmante.
1. Inteligența artificială (IA) ar putea „revoluționa” prognoza meteorologică
Potrivit oamenilor de știință, inteligența artificială și învățarea automată (IA sau ÎA) ar putea face ca modelarea meteorologică de înaltă calitate să fie mai rapidă, mai ieftină și mai accesibilă pentru țările cu venituri mici.
Învățate pe baza reanalizelor și a seturilor de date de observație, modelele IA/ÎA ar putea prezice evenimente periculoase precum cicloanele tropicale sau ar putea face prognoze pe termen lung pentru El Niño și La Niña.
În același timp, oamenii de știință au avertizat că, în ciuda „oportunității uriașe” de a proteja oamenii, modelele sunt limitate de calitatea și disponibilitatea slabă a datelor. De asemenea, modelele actuale nu includ variabile care sunt dificil de prevăzut legate de ocean, uscat, criosferă și ciclul carbonului.
2.Exploatarea progreselor în domeniul observațiilor spațiale ale Pământului
Observațiile de înaltă rezoluție și de înaltă frecvență sunt esențiale pentru prognozarea eficientă a vremii, predicția climatică și monitorizarea mediului.
OMM a remarcat că, în acest domeniu, colaborarea este esențială pentru a se asigura că parteneriatele public-private servesc, de asemenea, obiectivelor globale – și completează lacunele de date privind variabilele oceanice, climatice, aerosolice, hidrologice și criosfera.
3.Tehnologiile imersive pot, de asemenea, să facă o diferență
Tehnologiile lumii virtuale complet sau parțial imersive – gemenii digitali, realitatea virtuală și universul meta – pot fi utilizate pe scară largă de oamenii de știință, de la modelarea inundațiilor și secetelor până la predicția fluxurilor de apă și a degradării terenurilor.
Gemenii digitali sunt o reprezentare virtuală a unui sistem real cu toate datele exacte pentru a testa cum ar reacționa realitatea într-o anumită situație.
Metauniversul combină lumile virtuale într-un „sistem integrator” care oferă o experiență imersivă. Aceste tehnologii îi vor ajuta pe experți să ia decizii mai informate cu privire la dezastrele naturale sau la schimbările din ecosisteme.
4.Aplicarea abordărilor transdisciplinare pentru soluții climatice mai bune
Prin intermediul acestora, diferiți actori, inclusiv oameni de știință, responsabili politici, comunități indigene și grupuri ale societății civile, vor co-crea soluții.
Potrivit autorilor raportului, implicarea acestor părți interesate încă de la început și modelarea soluțiilor în funcție de condițiile locale reprezintă cheia succesului.
5.Sisteme de avertizare timpurie pentru toți
Oamenii de știință consideră că sistemele de avertizare timpurie multirisc (MHEWS) sunt esențiale pentru salvarea de vieți.
Conform OMM, mortalitatea cauzată de dezastre în țările cu acoperire limitată sau moderată a sistemelor de avertizare timpurie este de aproape 6 ori mai mare decât în țările cu acoperire semnificativă sau completă.
În prezent, majoritatea țărilor din lume sunt protejate de astfel de sisteme, însă există în continuare lacune semnificative. În cadrul inițiativei Early Warning for All (EW4ALL), OMM dorește ca toate țările să fie acoperite până la sfârșitul anului 2027.