S-a constatat că copiii care folosesc loțiuni au niveluri mai ridicate de toxine care perturbă hormonii

Un nou studiu a constatat că copiii care folosesc frecvent produse de îngrijire personală – cum ar fi loțiuni, creme de protecție solară, săpunuri și produse pentru păr – acumulează în corpul lor mai multe substanțe toxice cunoscute sub numele de ftalați, menționează The Guardian.

Aceste substanțe chimice perturbă sistemul hormonal și au fost asociate cu boli reproductive, metabolice și imunitare.

Oamenii de știință au analizat peste 600 de eșantioane de teste de la copii cu vârste cuprinse între 4 și 8 ani. Rezultatele au arătat că cei care folosiseră loțiuni și uleiuri de păr în ultimele 24 de ore aveau niveluri mai ridicate de ftalați. Ftalații, care sunt ingerați prin intermediul produselor de îngrijire personală, pot afecta comportamentul și capacitatea de învățare a copiilor, deoarece afectează dezvoltarea organismului.

Ftalații sunt utilizați ca stabilizatori în produsele cosmetice și de îngrijire și sunt, de asemenea, prezenți în recipientele din plastic din care migrează în produse. Studiul a constatat că copiii sunt deosebit de sensibili la efectele lor din cauza raportului mai mare dintre suprafața pielii și greutatea corporală, precum și a capacității mai puțin dezvoltate a organismului de a procesa aceste substanțe chimice.

Principala problemă, potrivit autorului principal al studiului, Michael Bloom de la Universitatea George Mason, este că expunerea la ftalați este constantă. Organismul scapă rapid aceste substanțe chimice, dar, deoarece produsele de igienă sunt utilizate în mod regulat, noi doze ajung aproape continuu.

Băieții acumulează ftalați în cantități mai mari decât fetele. Produsele mai ieftine, conțin mai mulți ftalați din cauza depozitării prelungite și a expunerii la căldură, care accelerează migrarea lor din plastic.

Autorii studiului consideră că o etichetă „fără ftalați” pe un produs nu garantează absența completă a acestor substanțe chimice, deoarece acestea pot migra din ambalaj.

În țările în care nu există legi care să reglementeze strict conținutul acestora în produsele de îngrijire personală, consumatorii sunt mai predispuși să se confrunte cu substanțe nocive. Autorii studiului speră că rezultatele lor vor încuraja legislatorii să revizuiască reglementările și să reducă expunerea copiilor la ftalați.