Commodity Trading Club: Producția globală de cărbune va continua să crească în 2024, impulsionată de China și India

În 2024, producția mondială de cărbune nu ar trebui să scadă, deoarece este alimentată de China și India, care vor reprezenta ⅔ din consumul mondial de cărbune în acest an. Aceasta este cifra prognozată citată de cea mai mare comunitate de mărfuri din lume, Commodity Trading Club (CTC), pe LinkedIn.

Analiștii  spun că cărbunele este cea mai mare sursă de combustibil pentru generarea de energie electrică din lume și cea mai mare sursă de emisii de CO2 din energie. Aceștia explică faptul că sursele cu emisii reduse de carbon nu țin pasul cu cererea globală de energie electrică, astfel încât cărbunele umple golul.

Se preconizează că China va reprezenta jumătate din producția mondială de cărbune. Al doilea mare producător în 2024 va fi India, cu 12 % din producția mondială. Pe locul al treilea se află Indonezia, cu 7 %. Locul patru este împărțit de SUA și Australia, cu 6% din producția mondială. Pe locul al cincilea se află Rusia, care se estimează că va produce 5%. Aceasta este urmată de blocul de țări al UE, cu 3% din producție. Se preconizează că restul țărilor vor produce 11% din cărbune în 2024.

Autorii prognozei au reamintit că, în cadrul Conferinței ONU privind schimbările climatice COP26, 40 de țări au promis să nu mai emită autorizații și să nu mai acorde sprijin de stat direct pentru noi centrale electrice pe cărbune. Însă SUA, Rusia, China, India și Australia nu s-au alăturat acestei promisiuni.

Cercetătorii au citat, de asemenea, schimbări în producția de cărbune între 2021 și 2024. Ei înregistrează o scădere a volumului acestui combustibil fosil doar în SUA, Indonezia și UE. Și țările UE sunt cele care vor face cele mai mari progrese, reducând producția cu 82 Mt. India, dimpotrivă, va înregistra cea mai mare creștere a producției, care va crește cu 20,4 %. Aceasta este echivalentă cu 162 Mt de cărbune.

Sursa:linkedin.com/company/commodity-trading-club.