Gheața marină din Antarctica este pe punctul de a atinge un nivel minim record pentru al doilea an consecutiv

Anul trecut, suprafața de gheață de iarnă s-a redus cu 1,6 milioane de kilometri pătrați – adică aproximativ suprafața Regatului Unit, Franței, Germaniei și Spaniei la un loc. Anul acesta, suprafața de gheață este și mai mică, iar oamenii de știință observă o continuare a acestei tendințe alarmante, menționează The Guardian.

În 2023, regiunea Antarcticii a suferit schimbări majore. Stratul de gheață care înconjoară continentul a început să se micșoreze rapid, iar în șase luni suprafața sa a scăzut la niveluri record. Întinderea medie a gheții marine pe timp de iarnă a fost mult mai mică decât norma pe termen lung – aproximativ 17,1 milioane de kilometri pătrați față de norma de 18,4 milioane de kilometri pătrați. Anul acesta, pe 7 septembrie 2024, întinderea gheții a fost și mai mică, de 17 milioane de kilometri pătrați.

Dr. Will Hobbs, cercetător la Universitatea din Tasmania, a numit ceea ce se întâmplă „două evenimente extreme incredibile”. El a remarcat că anul 2023 a fost deja fără precedent, iar anul curent bate din nou recorduri. În opinia sa, principalul motiv pentru diminuarea stratului de gheață este creșterea temperaturii Oceanului de Sud. Încălzirea globală, din cauza căreia temperatura medie pe planetă depășește deja nivelul preindustrial cu peste 1,5°C, are un impact direct asupra Antarcticii și a gheții sale.

Iarna antarctică, care durează de obicei din martie până în octombrie, a prezentat deja niveluri neobișnuit de scăzute ale gheții, conform celor mai recente date. Dr. Phil Reid de la Biroul australian de meteorologie a declarat că, deși nu a fost încă atinsă întinderea maximă anuală a gheții, doi ani la rând întinderea gheții marine a fost mult sub normal, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare.

Pierderea gheții marine din Antarctica ar putea avea consecințe grave asupra climei globale. Gheața servește drept barieră care încetinește topirea gheții continentale și contribuie, de asemenea, la menținerea stabilă a temperaturii oceanelor. Reducerea suprafeței de gheață accelerează încălzirea oceanelor, deoarece apa deschisă absoarbe mai multă căldură.

Cercetările arată că diminuarea pe termen lung a stratului de gheață poate încetini curenții oceanici importanți, cum ar fi circulația Oceanului de Sud. Acești curenți joacă un rol esențial în menținerea sistemelor meteorologice globale și a temperaturilor oceanelor. Se estimează că acestea au încetinit deja cu 30 % din anii 1990.

Astfel, declinul gheții din Antarctica nu este doar o problemă localizată pentru regiune, ci și o amenințare globală la adresa climei și ecosistemului întregii planete.