Proiecte de mediu pe agenda colaborării dintre Ministerul Mediului și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa

Secretarul de Stat, Gheorghe Hajder, a avut o întâlnire cu Bakyt Dzhusupov, ambasadorul Misiunii OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa), pentru a evalua și planifica viitoarele proiecte comune. Dl. Hajder a mulțumit Misiunii OSCE pentru suportul acordat în procesul de reintegrare a țării, subliniind importanța parteneriatului în fața provocărilor din regiunea transnistreană. A evidențiat ajutorul Misiunii OSCE care a permis agenților economici din stânga Nistrului să se conformeze noilor cerințe de mediu. Întâlnirea a servit și ca o platformă pentru discutarea unor noi proiecte de cooperare în domeniul împăduririi și protejării ariilor naturale.

Cei prezenți la ședință au discutat despre Memorandumul semnat în 2019 între Misiunea OSCE și Ministerul Mediului, care a permis reambalarea și transportul în siguranță a 462 tone de pesticide din 23 de localități din regiune către o instalație din Germania. Această acțiune face parte dintr-un efort mai amplu de eliminare a aproximativ 600 tone de pesticide din regiunea transnistreană, proiect fiind început în 2013.

De asemenea, în 2023, Misiunea OSCE și Ministerul Mediului au semnat un nou Memorandum privind eliminarea substanțelor chimice periculoase din Moldova. Până acum, 154 de tone au fost reambalate și transportate din Transnistria către Germania, iar în a doua jumătate a anului 2024 se planifică eliminarea altor 210 tone de substanțe de pe malul drept al Nistrului. 

Discuțiile s-au axat, inclusiv pe suportul OSCE în consolidarea cooperării cu Ucraina în gestionarea fluviului Nistru, în speță proiectul finanțat de GEF (Facilitatea Globală de Mediu) „ Consolidarea  cooperării transfrontaliere și managementului integrat al resurselor de apă în bazinul râului Nistru” și continuarea acelorași aspecte într-o nouă fază a proiectului, ce urmează a fi lansată în anul curent. 

Ministerul Mediului își exprimă recunoștința față de Misiunea OSCE pentru deschiderea și implicarea activă în proiectele de mediu din Republica Moldova și așteaptă cu interes să dezvolte în continuare această colaborare fructuoasă.

Sursa:mediu.gov.md