Poluarea solului reprezintă o amenințare mai mare pentru biodiversitatea subterană în comparație cu schimbările climatice

Publicat în revista iScience, studiul a constatat că contaminarea solului cu pesticide și metale grele este o cauză majoră a declinului organismelor subterane, cum ar fi râmele, insectele și acarienii.

Acest rezultat a fost o surpriză pentru oamenii de știință care au presupus că intensificarea agriculturii și schimbările climatice ar avea un impact mai mare.

Dr. Victoria Burton de la Muzeul de Istorie Naturală, coautor al studiului, a declarat: „Am presupus că factorii care afectează biodiversitatea la suprafață ar fi similari pentru ecosistemele subterane. Cu toate acestea, s-a dovedit că contaminarea solului a avut cel mai mare impact negativ asupra organismelor subterane.”

Deși poluarea solului este recunoscută ca fiind o problemă gravă, aceasta rămâne puțin înțeleasă. Cercetătorii solicită să se acorde mai multă atenție efectelor poluanților precum microplasticele, hidrocarburile și substanțele chimice persistente asupra vieții subterane.

Viața subterană este încă un mister pentru știință. Spre deosebire de ecosistemele terestre, unde studiul organismelor este mai accesibil, solul este un mediu complex format din multe niveluri și microecosisteme. Acest lucru face dificilă studierea locuitorilor solului și a interacțiunii lor cu mediul.

Pentru studiul lor, oamenii de știință au efectuat o meta-analiză, analizând date din peste 600 de lucrări științifice pentru a înțelege modul în care oamenii afectează biodiversitatea subterană din întreaga lume. Se pare că solul poate oferi o anumită protecție organismelor subterane, ajutându-le să reziste la anumite schimbări, cum ar fi pierderea pădurilor și creșterea temperaturilor. Cu toate acestea, poluarea solului rămâne factorul care provoacă cele mai multe daune.

Interesant este faptul că utilizarea îngrășămintelor organice are, pe de altă parte, un efect pozitiv asupra sănătății solului, contribuind la creșterea nutrienților, ceea ce este deosebit de benefic pentru râme.

Cu toate acestea, acest studiu abordează doar superficial problema. Oamenii de știință speră ca studiile viitoare să analizeze mai în detaliu relația dintre schimbările climatice și poluarea solului și efectele lor combinate asupra ecosistemelor subterane.