Statistici triste: Câți eco-activiști au murit în 2023 încercând să apere mediul

Activiștii de mediu care se opun distrugerii pădurilor, poluării corpurilor de apă sau exploatării zăcămintelor minerale din zonele protejate sunt adesea persecutați de structuri private și uneori chiar de stat. Pentru unii, lupta pentru un aer curat se încheie tragic – în fiecare an, zeci de activiști ecologiști sunt uciși pentru acțiunile și convingerile lor. Anul 2023 nu a fost o excepție, conform unui raport al organizației non-profit Global Witness.

Potrivit cercetătorilor, anul trecut, cel puțin 196 de personalități publice din diferite țări au fost ucise în legătură cu încercările lor de a proteja mediul. Această statistică deprimantă este reflectată în infograficul Statista de mai jos.

Cele mai periculoase țări pentru activiștii ecologiști au fost în mod tradițional America Latină. În Columbia și Brazilia, 79 și, respectiv, 25 de ecologiști au murit în 2023. Urmează Honduras, Mexic (18 eco-activiști uciși fiecare), Filipine (17), Nicaragua (10) și India (5). Alte țări cu același număr de asasinate au fost Venezuela, Peru, Paraguay, Panama, Ecuador, Guatemala, Indonezia, Ghana, Republica Democrată Congo, Rwanda și SUA. 43% dintre cei uciși sunt reprezentanți ai popoarelor indigene care sunt grav afectate de distrugerea habitatului lor.

Cea mai „mortală” industrie pentru ecologiști anul trecut a fost mineritul – 25 de personalități publice ucise au luptat împotriva construcției de mine și a exploatării zăcămintelor.

Desigur, aceste date sunt incomplete – nu toate aceste asasinate ajung la cunoștința jurnaliștilor și a forțelor de ordine. În plus, nu întotdeauna morțile suspecte pot fi legate de activitățile publice ale persoanei decedate.

Din 2012, când Global Witness a început să țină astfel de statistici, cel puțin 2 106 activiști de mediu au fost uciși în întreaga lume. Mai mult de jumătate din decese au avut loc în Columbia (461), Brazilia (401) și Filipine (298).