Protejarea a 0,7% din masa continentală ar putea salva o treime din speciile unice și pe cale de dispariție

Un nou studiu realizat de oamenii de știință de la Imperial College London, în colaborare cu On the Edge și ZSL, a demonstrat că protejarea a doar 0,7% din suprafața planetei ar putea contribui la conservarea unei treimi din speciile unice și amenințate de animale patrupede (vertebrate patrupede).

Studiul s-a axat pe zonele cu biodiversitate ridicată și specii unice care au o identitate evolutivă ridicată și o amenințare globală de dispariție. Aceste specii includ lemurul cu burta roșie din Madagascar, broasca purpurie cu un nas neobișnuit de „porc” și gavialul, un crocodil rar cu o față lungă și îngustă, care se găsește în India.

Oamenii de știință au constatat că protejarea chiar și a unei mici fracțiuni de teren – 0,7 % – ar putea reduce semnificativ riscul de dispariție a unor specii unice. Din cele aproape 3000 de specii studiate care alcătuiesc categoria EDGE (Evolutionarily Distinct and Globally Endangered Species), cele 25 de regiuni cu cel mai mare număr de astfel de animale necesită protecție prioritară. De exemplu, Madagascar, Mexic și Indonezia au concentrații semnificative de specii EDGE. Aceste regiuni au istorii evolutive unice și caracteristici ale speciilor care le fac deosebit de vulnerabile la dispariție.

Studiul a arătat, de asemenea, că 80% din zonele care necesită protecție se află sub influența factorului antropogen – activitatea umană. Multe dintre aceste zone suferă din cauza defrișărilor, a agriculturii și a urbanizării. În plus, oamenii din regiunile EDGE se confruntă cu probleme socio-economice precum sărăcia, lipsa educației și a asistenței medicale, ceea ce face dificilă implementarea programelor de conservare.

Oamenii de știință au observat că 75,6% dintre speciile EDGE se întâlnesc într-o singură țară, subliniind importanța conducerii naționale în materie de conservare. De exemplu, în țări precum India și Camerun, măsurile de conservare pot juca un rol crucial în conservarea biodiversității.

În ciuda importanței acestor zone, doar 20 % din zonele EDGE sunt protejate. Având în vedere obiectivele internaționale de conservare, cum ar fi protejarea a 30% din uscat și mare până în 2030 în cadrul Convenției privind diversitatea biologică, cercetătorii îndeamnă țările să consolideze protecția celorlalte 80% din zonele-cheie. Este important ca liderii mondiali să își intensifice eforturile de conservare a acestor zone, care sunt esențiale pentru conservarea biodiversității planetei.

Studiul a arătat că este posibil să se înregistreze progrese semnificative în domeniul conservării cu resurse relativ reduse, deschizând astfel posibilitatea de a extinde abordări similare la alte grupuri de biodiversitate sălbatică, cum ar fi plantele și peștii. Concluziile studiului vor fi utilizate pentru a prioritiza activitățile organizațiilor caritabile precum On the Edge și pentru a aloca resurse în cadrul programelor de conservare.