Ministrul Mediului în Rezina: Dialoguri pentru gestionarea deșeurilor și împădurirea terenurilor degradate

Astăzi, în cadrul unei vizite de lucru în raionul Rezina, ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu s-a întâlnit cu primarii și reprezentanții serviciilor desconcentrate. În cadrul acestei vizite, s-au purtat discuții cu privire la provocările de mediu cu care se confruntă localitățile din zonă și s-a remarcat implicarea activă a administrațiilor locale în soluționarea acestora.

Printre temele abordate s-au numărat gestionarea eficientă a deșeurilor și necesitatea împăduririi terenurilor degradate. Ministrul Lazarencu apreciază eforturile raionului Rezina, unde au fost alocate deja peste 350 hectare pentru împădurire, iar 80 hectare sunt pregătite pentru plantare în această toamnă.

În cadrul vizitei, a fost subliniată importanța implementării Programului de Gestionare a Deșeurilor Solide în Republica Moldova, prin care se va soluționa problema gropilor de gunoi neautorizate din raionul Rezina. În această regiune, care face parte din Regiunea de Management a Deșeurilor (RMD) 7/6, alături de raioanele Șoldănești, Telenești, Bălți, Drochia, Rîșcani, Glodeni, Florești, Fălești, Sîngerei și Soroca, este planificată construcția unui Centru de Management Ecologic în satul Bilicenii Noi, Sîngerei. De asemenea, stația de transfer va fi construită în satul Parcani, Șoldănești.

Ministrul Mediului a accentuat și necesitatea introducerii unei taxe de salubrizare și informarea populației cu privire la beneficiile acesteia, pentru a asigura servicii de colectare a deșeurilor mai eficiente și pentru a menține curățenia în localități. Ministerul Mediului își reafirmă angajamentul de a colabora cu toate părțile implicate pentru a proteja și îmbunătăți mediul înconjurător.

Sursa:mediu.gov.md