Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh, Regatul Unit, folosesc microbi pentru a extrage litiu, cobalt și alte minerale de mare valoare, importante pentru dezvoltarea tehnologiei ecologice, din baterii și dispozitive electronice vechi.
The Guardian relatează că următoarea etapă va fi demonstrarea faptului că acest material reciclabil poate fi utilizat la fabricarea de noi produse, notează articolul.
„Există o cantitate limitată de aceste metale pe Pământ și nu ne mai putem permite să le aruncăm ca deșeuri, așa cum facem acum. Avem nevoie de noi tehnologii de reciclare dacă vrem să facem ceva în ceea ce privește încălzirea globală”, a declarat profesorul Louise Horsfall, președinte al catedrei de biotehnologie durabilă.
Cercetătorii au luat deșeuri de baterii electronice, le-au dizolvat și apoi au folosit bacterii pentru a se „agăța” de anumite metale din deșeuri și a le izola ca substanțe chimice solide. Acest lucru a fost făcut mai întâi cu manganul, urmat de nichel și litiu.
„Unele bacterii pot sintetiza nanoparticule de metale. Noi credem că ele fac acest lucru pentru detoxifiere. În esență, ele captează atomi de metal și apoi îi cedează sub formă de nanoparticule, astfel încât să nu fie otrăvite de aceștia”, a menționat Horsfall.
Tulpinile de bacterii utilizate pentru a extrage metalele sunt naturale. În viitor, Horsfall și echipa sa intenționează să utilizeze versiuni modificate genetic. „De exemplu, trebuie să putem extrage separat cobaltul și nichelul, ceea ce nu putem face în prezent”, a explicat cercetătoarea.