Savanții: Unul dintre continente se ridică treptat din ocean

Antarctica pierde treptat „greutatea suplimentară”, în urma căreia continentul iese treptat din ocean. Această greutate este reprezentată de mulți kilometri de acoperire cu gheață a Antarcticii, scrie Science Alert.

Acest proces se numește ridicare postglaciară, iar noile cercetări arată că este una dintre consecințele încălzirii globale. Gheața care se topește se transformă în apă, ceea ce ridică nivelul global al mărilor.

„Având în vedere că aproape 700 de milioane de oameni trăiesc în zone de coastă, iar costul potențial al creșterii nivelului mării ajunge la trilioane de dolari până la sfârșitul secolului, înțelegerea efectului domino al topirii gheții din Antarctica este crucială”, spune Natalia Gomez, glaciolog la Universitatea McGill.

Gomez și colegii săi au studiat mantaua Pământului de sub un ghețar din Antarctica și au constatat că aceasta este deosebit de moale în unele zone cheie. Datele seismice au arătat că acest nivel ridicat de vâscozitate creează o ridicare neașteptat de rapidă a pământului.

„Măsurătorile noastre demonstrează că pământul dur care formează baza calotei glaciare din Antarctica își schimbă forma surprinzător de repede. Ridicarea terenului din cauza reducerii gheții la suprafață are loc în decenii, nu în mii de ani”, spune geologul Terry Wilson de la Universitatea de Stat din Ohio.

Modelarea 3D a arătat că, odată cu creșterea continuă a temperaturii planetei, nivelul oceanelor va crește cu 19,5 metri în următorii 500 de ani.

Cercetătorii avertizează că există încă multe incertitudini în model, în special din cauza lipsei datelor seismice din Antarctica de Vest. Iar aceste estimări nici măcar nu iau în considerare ce se întâmplă cu gheața din Groenlanda și cu munții lumii.

Creșterea nivelului mării afectează deja insulele joase precum Kiribati. Mare parte din Tarawa de Sud se află la mai puțin de 3 metri deasupra nivelului mării. Fermierii au încercat să țină oceanul în frâu cu saci de nisip, dar la începutul acestui an aceștia au fost spălați, iar apa de mare a inundat casele și a înfundat solurile și fântânile cu sare de mare.