O centrală pe biomasă produce de patru ori mai multe emisii decât o centrală pe carbine

Centrala electrică Drax din North Yorkshire, Marea Britanie, a fost criticată dur după ce un nou raport a arătat că, în 2023, a emis de patru ori mai mult carbon decât ultima centrală electrică pe cărbune din țară, potrivit The Guardian.

Experții susțin că societatea continuă să primească subvenții guvernamentale semnificative pentru a promova energia curată. Drax a primit anul trecut subvenții în valoare de peste 0,5 miliarde de lire sterline, în ciuda emisiilor sale de 11,5 milioane de tone de CO2, aproape 3% din totalul emisiilor din Regatul Unit.

Centrala, care utilizează peleți de lemn importați din America de Nord pentru a produce electricitate, a devenit cea mai mare sursă de emisii de carbon din țară. Potrivit grupului de reflecție Ember, emisiile Drax de anul trecut au depășit emisiile combinate ale altor patru mari poluatori din Regatul Unit.

Ember susține că arderea peleților de lemn poate fi la fel de dăunătoare pentru mediu ca și cărbunele și califică sprijinul pentru această tehnologie drept o „greșeală costisitoare”. Drax a primit subvenții de aproape 7 miliarde de lire sterline în urma tranziției de la cărbune la biomasă în 2012, în ciuda faptului că arderea peleților de lemn emite mai mult dioxid de carbon pentru fiecare unitate de electricitate produsă decât cărbunele sau gazul.

Guvernul britanic analizează în prezent cererea Drax de prelungire a subvențiilor pentru operațiunile sale dincolo de 2027, când expiră actualul program de sprijin. Drax intenționează, de asemenea, să introducă tehnologia de captare a carbonului, cu scopul de a deveni prima centrală electrică „cu emisii negative de carbon” din lume până la sfârșitul deceniului.

Cu toate acestea, Ember a criticat planurile, susținând că arderea lemnului pentru energie este riscantă și limitează independența energetică a Regatului Unit. Analiștii subliniază că securitatea energetică ar trebui realizată prin investiții în surse regenerabile de energie, cum ar fi fermele eoliene și solare, mai degrabă decât prin continuarea subvenționării biomasei.

Reprezentanții Drax au respins criticile, calificând raportul Ember drept incorect și acuzându-i pe autori că ignoră metodele recunoscute și acceptate la nivel internațional de contabilizare a emisiilor. Compania continuă să insiste asupra faptului că producția sa de energie electrică rămâne neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, deoarece copacii utilizați pentru producerea peleților de lemn absorb la fel de mult dioxid de carbon pe cât emit atunci când sunt arși.

Între timp, Oficiul Național de Audit din Regatul Unit, care monitorizează cheltuielile publice, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că guvernul a alocat subvenții în valoare de 22 de miliarde de lire sterline societății Drax fără a avea dovezi că tehnologia îndeplinește standardele de durabilitate.

Situația legată de Drax ridică din nou întrebarea dacă subvențiile guvernamentale sunt eficiente în reducerea emisiilor de carbon și dacă este justificată continuarea sprijinului pentru tehnologii care nu îndeplinesc standardele de mediu declarate.