În ultimele 10 luni, atenția omenirii a fost concentrată asupra Israelului și a Fâșiei Gaza. Războiul, care a început la 7 octombrie 2023 cu un atac al Hamas asupra Israelului, este catastrofal. Dar conflictul a eclipsat o altă criză care afectează regiunea: căldura extremă și lipsa apei.
După cum afirmă Foreign Policy, la mijlocul lunii iulie, indicele de căldură din Dubai a fost de 62°C. La sfârșitul lunii iunie, Marea Moschee din Mecca, Arabia Saudită, a înregistrat o temperatură de 51,6°C. Acest val de căldură a coincis cu sezonul Hajj, la finalul căruia mai mult de 1300 de persoane au murit. Și în Egipt, din luna mai, temperaturile au scăzut rareori sub +37°.
Căldura neîncetată din acest sezon a depășit „temperatura termometrului umed”, în care persoanele expuse timp de șase ore nu se pot răcori. Această situație duce la boli legate de căldură și la deces.
Banca Mondială estimează că, până în 2050, deficitul de apă va reduce PIB-ul din regiune cu până la 14 %. Un raport UNICEF din 2021 a menționat că Egiptul ar putea rămâne fără apă până în 2025, iar râul Nil ar fi fost supus unei presiuni deosebite.
Potrivit publicației, o regiune fierbinte poate destabiliza politica mult dincolo de granițele sale.
Oamenii migrează către locuri cu temperaturi mai scăzute și mai multă apă. Potrivit Băncii Mondiale, până la 19 milioane de persoane – aproximativ 9% din populația locală – vor fi strămutate în Africa de Nord până în 2050 din cauza crizei climatice. Cu timpul destinația acestor oameni va deveni Europa.