Condițiile meteorologice ar putea perturba semnificativ capacitatea de luptă și operațiunile militare, a avertizat Pentagonul.
Washington Times scrie despre acest lucru cu referire la un nou studiu de amploare realizat de Consiliul științific pentru apărare al Pentagonului, „Schimbările climatice și securitatea globală”. Raportul din 132 de pagini afirmă că schimbările climatice acționează ca un „multiplicator al amenințărilor”, amplificând problemele deja existente și condițiile de conflict. Astfel de tensiuni internaționale ar putea afecta modul în care Pentagonul se pregătește pentru un potențial conflict. După cum s-a menționat, temperatura medie globală a crescut cu 1,9 grade Fahrenheit din anii 1860, iar nivelul mediu global al mării a crescut de la 8 până la 9 centimetri din 1880.
Se preconizează că schimbările climatice vor determina, printre altele, migrația în masă și utilizarea corespunzătoare, în special de către China, a unor resurse critice precum apa și mineralele. De exemplu, restricționarea fluxului de apă la sud de Tibet prin râul Mekong amenință rezervele de apă și pescuitul pentru 300 de milioane de persoane din Asia de Sud-Est. În plus, Beijingul intenționează să controleze accesul la regiunile polare în care topirea gheții a deschis căile maritime pentru transportul maritim.
„Creșterea cooperării în materie de securitate între adversarii SUA în regiunea polară, în special semnarea Acordului de securitate în regiunea arctică între China și Rusia în aprilie 2023, a creat o serie de riscuri potențiale amplificate de încălzirea și accesibilitatea Arcticii”, se arată în raport.
Raportul afirmă că, în regiunea Indo-Pacific, schimbările climatice reprezintă „provocări semnificative pentru stabilitatea geopolitică și sfera de influență”, care au un impact semnificativ asupra pregătirii și operațiunilor militare ale SUA și ale aliaților și partenerilor săi.
„Regiunea Indo-Pacific prezintă provocări operaționale din cauza importanței sale strategice și a vulnerabilității la dezastre legate de climă, cum ar fi taifunurile și creșterea nivelului mării”, se arată în raport.
Acesta a declarat că, pentru Comandamentul Indo-Pacific, schimbările climatice reprezintă provocări din cauza creșterii nivelului mării, a vânturilor puternice și a taifunurilor. Principala provocare va fi creșterea probabilă a asistenței umanitare pentru populație și a operațiunilor de ajutor în caz de dezastre.
Se remarcă faptul că în pericol se află statul Florida, care găzduiește 20 de baze militare și trei comandamente combatante – Comandamentul Central, Comandamentul de Sud și Comandamentul Operațiilor Speciale.
„Aceasta este una dintre regiunile cele mai expuse riscului de evenimente meteorologice extreme care sunt susceptibile de a fi cauzate de schimbările climatice. Opt baze din Florida sunt printre cele mai vulnerabile din țară, inclusiv baze ale Forțelor Aeriene precum Eglin, Hurlburt Field, Homestead, MacDill șiTindall, Patrick Space Base, Key West Naval Air Station și Marine Corps Support Base Blount Island”, se arată în document.
Chiar și bazele din nord-estul Floridei, inclusiv Naval Air Station Jacksonville, Naval Air Station Mayport și Marine Corps Support Base Blount Island, sunt amenințate de creșterea nivelului mării, inundații, uragane și căldură extremă. Florida Centrală are, de asemenea, facilități esențiale pentru securitatea națională. Printre acestea se numără Baza Militară Spațială, Centrul de Testare a Munițiilor al Marinei SUA și alte facilități care ar putea fi inundate sau deteriorate de anumite stihiii.
„Starea vremii ar putea perturba semnificativ capacitatea de luptă și operațiunile militare”, se arată în raport. Potrivit The Washington Times, majorarea temperaturilor crește, de asemenea, riscul izbucnirii de boli, inclusiv boli transmise prin vectori, cum ar fi malaria, febra dengue și boala Lyme, iar dezghețarea permafrostului va deveni, de asemenea, un vector de amenințare pentru virușii și bacteriile înghețate de mult timp.
Raportul menționează că Pentagonul lucrează la o varietate de metode necesare pentru a preveni o anumită formă de impact al schimbărilor climatice și pentru a răspunde noilor provocări și amenințări pe măsură ce acestea apar. „Securitatea noastră națională depinde de aceasta”, se arată în document.