În zonele urbane, păsările pot intra în contact cu surse contaminate, cum ar fi gropile de gunoi și râurile poluate, unde bacteriile pot dezvolta rezistență la antimicrobiene. Utilizarea excesivă a antibioticelor în medicină și agricultură alimentează dezvoltarea bacteriilor rezistente, reprezentând o problemă gravă de sănătate publică. Aproape 5 milioane de decese legate de rezistența la antibiotice au fost înregistrate în 2019, menționează The Guardian.
O echipă de oameni de știință de la Oxford Institute for Antimicrobial Stewardship Research a analizat 700 de probe de excremente de păsări din 30 de țări și a constatat că păsările sălbatice, cum ar fi rațele și ciorile care trăiesc în zone urbane, aveau niveluri mai ridicate de tulpini de bacterii rezistente decât rudele lor din mediul rural. Acest lucru este valabil în special pentru bacteriile din genul Campylobacter jejuni, care provoacă adesea gastroenterită la oameni. La păsările din mediul urban au fost identificate de trei ori mai multe gene responsabile de rezistența antimicrobiană.
Experții sugerează că păsările pot lua bacterii rezistente prin vizitarea gropilor de gunoi sau a corpurilor de apă poluate unde astfel de agenți patogeni sunt comuni. Profesorul Samuel Sheppard a declarat că transmiterea bacteriilor rezistente de la păsările urbane la păsările destinate alimentației reprezintă un risc semnificativ.
Alți experți au subliniat importanța studiului. Dr. Thomas Van Boekel a menționat că studiul impactului activității umane asupra animalelor ajută la înțelegerea modului în care rezistența la antibiotice se dezvoltă în natură. Dr. Danna Gifford a adăugat că, deși riscul direct de transmitere a bacteriilor rezistente de la păsări la oameni nu este încă clar, contactul crescut între păsările sălbatice și cele domestice ar putea crește acest risc.
Pentru a reduce riscul, restricționarea accesului păsărilor la depozitele de deșeuri și la stațiile de tratare a apelor uzate și prevenirea deversării apelor uzate netratate în corpurile de apă vor contribui la reducerea răspândirii bacteriilor rezistente și a impactului acestora asupra animalelor sălbatice și domestice.