Studiu: Dieta poate reduce emisiile de gaze cu efect de seră

Emisiile de gaze cu efect de seră asociate lanțurilor globale de aprovizionare cu alimente ar putea fi reduse cu 17%, conform unui studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie. Acest lucru s-ar întâmpla dacă oamenii și-ar schimba preferințele alimentare în favoarea unei diete bazate pe plante, informează Phys.org.

Oamenii de știință consideră că 56,9% din populația lumii care consumă în prezent prea multă hrană ar putea economisi 32,4% din emisiile globale de alimente dacă și-ar schimba dieta în favoarea Dietei pentru sănătatea planetară propusă de comisia EAT-Lancet. Această dietă permite doar cantități mici de produse animale.

Studiul estimează distribuția inegală a emisiilor din alimentație (inclusiv utilizarea terenurilor și emisiile din afara exploatațiilor agricole) provenite de la 140 de alimente în 139 de țări sau regiuni care acoperă 95 % din populația lumii. Consumatorii cu cheltuieli mai mari tind să producă mai multe emisii din cauza consumului ridicat de carne roșie și produse lactate. Țările bogate consumă alimente cu emisii ridicate, dar prezintă niveluri relativ mai scăzute de inegalitate, în timp ce multe țări sărace tind să aibă un regim alimentar cu emisii scăzute, cu niveluri mai ridicate de inegalitate.

Potrivit cercetătorilor, introducerea unor stimulente precum stabilirea prețului carbonului, etichetarea ecologică și creșterea disponibilității alimentelor cu emisii reduse, cum ar fi produsele vegetariene, poate încuraja consumatorii să își modifice regimul alimentar. Un mediu alimentar bine conceput poate schimba obiceiurile alimentare ale locuitorilor, iar dezvoltarea paralelă a planificării urbane și a infrastructurii poate contribui la reducerea barierelor de timp și de cost care îi împiedică pe oameni să treacă la o alimentație mai sănătoasă.

Oamenii săraci din întreaga lume aleg alimente mai ieftine, dar bogate în calorii și cu o valoare nutritivă mai redusă. Costurile ridicate și disponibilitatea redusă rămân cele mai mari bariere în calea unor decizii alimentare mai sănătoase. Acest lucru înseamnă că eforturile politice ar trebui să se concentreze pe creșterea accesibilității alimentelor, în special pentru grupurile cu cheltuieli reduse, se arată în studiu. Cu toate acestea, experții observă că în țări precum Mongolia, de exemplu, dieta se bazează în mare măsură pe carnea roșie și produsele lactate din cauza stilului de viață nomad tradițional. Schimbarea acestui aspect poate să nu fie posibil, astfel încât educația nutrițională națională trebuie îmbunătățită.

Pentru a schimba dietele, aprovizionarea mondială (în calorii) cu carne roșie ar trebui să scadă cu 81%,  cu toate zaharurile cu 72%, cu tuberculi cu 76%, cu cereale cu 50%, în timp ce aprovizionarea cu leguminoase și nuci ar trebui să crească cu 438%, cu grăsimi adăugate cu 62%, iar cu legume și fructe cu 28%.