Estul Chinei suferă un val de căldură record, iar cererea de electricitate atinge niveluri critice

Regiunile estice ale Chinei se confruntă cu temperaturi extrem de ridicate, ceea ce conduce la o creștere record a consumului de energie electrică. Valul de căldură, care a afectat provinciile Jiangsu și Zhejiang, precum și megaorașe precum Shanghai și Hangzhou, este de așteptat să continue pentru încă zece zile.

Temperaturile din aceste zone au atins 43,9°C, agravând situația în orașe precum Hangzhou, Zhejiang și Anhui. Hangzhou, capitala provinciei Zhejiang, a înregistrat sâmbătă un maxim record de 41,9°C. Se așteaptă ca temperaturile din acest oraș, care are o populație de 12,5 milioane de locuitori, să rămână peste 40°C până la 11 august, titrează Reuters.

În Shanghai, unde temperaturile au atins vineri 40°C, consumul de energie electrică a depășit pentru prima dată 40 de milioane de kilowați. Orașul cu aproape 25 de milioane de locuitori a înregistrat o creștere a sarcinii pe rețeaua electrică din cauza cererii crescute de aparate de aer condiționat.

Meteorologii chinezi au declarat că actualul val de căldură este exacerbat de încălzirea globală și de temperaturile continentale ridicate. Fenomenul meteorologic La Niña, care provoacă temperaturi anormal de scăzute la suprafața mării în Oceanul Pacific ecuatorial, afectează, de asemenea, condițiile climatice.

La începutul acestui an, China a înregistrat cea mai caldă primăvară din 1961 și cel mai călduros mai. Aceste anomalii au condus la secete în partea centrală a țării, afectând culturile și viața agricultorilor.

Temperaturile extreme din această vară au cauzat o creștere accentuată a consumului de energie electrică, în special din cauza utilizării sporite a aparatelor de aer condiționat. Acest lucru reprezintă o amenințare de penurie de energie electrică și o posibilă criză de aprovizionare. Ca răspuns la această situație, Zhejiang State Electric Grid Company a început să recomande proprietarilor de vehicule electrice să le încarce noaptea târziu pentru a reduce încărcarea rețelei electrice în timpul orelor de vârf. De asemenea, se recomandă oprirea aparatelor de aer condiționat atunci când temperatura interioară devine mai scăzută decât temperatura de pe stradă.

Meteorologii naționali au avertizat cu privire la posibile incidente legate de consumul excesiv de energie și de creșterea sarcinii electrice. Temperaturi de peste 37°C sunt așteptate în mai multe zone din jurul Deltei Fluviului Yangtze în următoarele zile, șapte stații meteorologice înregistrând deja temperaturi record.

Observatorul din Jiangsu a emis o avertizare de căldură roșie, deoarece temperaturile ridicate continuă să crească. În orașele Wuxi, Changzhou și Zhenjiang, mercurul din termometre ar putea ajunge la 40°C. Hangzhou se așteaptă ca temperaturile să rămână peste 40°C timp de zece zile consecutive, depășind recordul din 2013, când valul de căldură a durat opt zile.