PROGNOZĂ:Cererea globală de cărbune va rămâne la un nivel record în 2025

Deși cererea de cărbune în economiile dezvoltate are o tendință clară de scădere la nivel regional, este foarte probabilă o creștere suplimentară a cererii în unele economii emergente. Prin urmare, se preconizează că cererea mondială pentru acest combustibil fosil va rămâne în linii mari neschimbată în 2025 față de 2024, la aproximativ 8,7 miliarde de tone.

Aceste așteptări bazate pe datele analizate ale industriei cărbunelui au fost publicate de Agenția Internațională pentru Energie (AIE) în raportul său.

În principal datorită creșterii puternice din China cu 6% sau 276 de milioane de tone (Mt) și din India (9,2% sau 105 Mt), cererea mondială de cărbune va crește cu 2,6% în 2023 pentru a atinge un nou record de 8,7 miliarde de tone. Creșterile din China și India mai mult decât compensează scăderile semnificative din Uniunea Europeană (-22,5% sau -103 Mt) și Statele Unite (-17,3% sau -81 Mt).

Consumul de cărbune a crescut atât în producția de energie electrică, cât și în industrie, sectorul siderurgic fiind cel mai mare consumator. Producția de energie electrică pe bază de cărbune a crescut cu 1,9% în 2023, ajungând la 10 690 terawați oră (TWh), stabilind un nou record. Ca urmare, cărbunele continuă să fie cea mai mare sursă de producție de energie electrică la nivel mondial.

Sectorul energetic reprezintă două treimi din cererea globală de cărbune. În majoritatea țărilor, cererea de cărbune în sectorul energetic fluctuează mai puternic decât în sectoarele industriale, în principal pentru că există mai puține opțiuni pentru a înlocui utilizarea industrială a cărbunelui. Prin urmare, schimbările în tendințele cererii globale de cărbune sunt determinate în principal de sectorul energetic. Experții au declarat că impactul tot mai mare al fenomenelor meteorologice extreme imprevizibile face dificilă prognozarea cererii de energie electrică pe termen scurt.

Analiștii se așteaptă ca redresarea hidroenergiei în China, împreună cu expansiunea semnificativă a energiei eoliene și solare, să încetinească creșterea producției de energie electrică pe bază de cărbune la nivel mondial în 2024, deși cu tendințe contrastante în diferite regiuni.

Cererea de cărbune a crescut atât în India, cât și în Vietnam în prima jumătate a anului 2024, din cauza cererii mari de energie electrică și a producției reduse de energie hidroelectrică. Între timp, economia Indiei crește rapid, alimentând consumul industrial de cărbune. Cu toate acestea, creșterea cererii de cărbune în India este de așteptat să încetinească în a doua jumătate a anului 2024, deoarece creșterea extrem de puternică a cererii din prima jumătate a anului s-a datorat condițiilor meteorologice excepționale.

În Statele Unite, unde consumul de cărbune a scăzut din 2008, cererea de cărbune a rămas aproape neschimbată de la an la an. În Uniunea Europeană, după o scădere de 22% a cererii de cărbune în 2023, analiștii AIE se așteaptă la o scădere de 19% în 2024, în principal din cauza sectorului energetic, unde expansiunea surselor regenerabile de energie continuă și cererea rămâne relativ slabă.

Experții preconizează că cererea globală de cărbune va rămâne în mare parte neschimbată pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, condițiile meteorologice, activitatea economică, prețul gazelor și alți factori pot conduce la fluctuații minore. Acest lucru este valabil în special pentru sectorul energetic din China, un sector care reprezintă o treime din cererea globală de cărbune.

Sursa imagine:futurecoal.org