Compania braziliană TidalWatt a creat o nouă generație de turbine subacvatice care produc energie gratuită folosind curenții oceanici puternici. Capacitatea lor este de 60 de ori mai mare decât a turbinelor eoliene, menționează site-ul web al companiei.
Aceste dispozitive ecologice exploatează puterea curenților oceanici, generând 5 MW de energie cu ajutorul unei turbine cu un diametru de numai 3 metri. În comparație, o turbină eoliană cu o capacitate similară ar trebui să aibă un diametru de 180 de metri. În plus, turbinele subacvatice funcționează aproape 90 % din timp, spre deosebire ce turbinele eoliene funcționează doar 30 % din timp.
Dezvoltatorii susțin că mecanismele lor sunt complet inofensive pentru viața marină. În plus – structurile subacvatice masive fac imposibilă pescuitul cu traule și creează rezerve ecologice, contribuind la apariția recifelor artificiale.
„Oceanele lumii sunt o sursă uriașă de energie regenerabilă, care este întotdeauna mai previzibilă decât energia eoliană și solară. Eu văd oceanul ca pe o imensă mină de aur a cărei bogăție este mult mai importantă pentru binele omenirii decât un metal valoros. Este timpul să încetăm să disprețuim această bogăție oceanică, deoarece acum există tehnologia necesară pentru a o utiliza într-un mod ecologic, responsabil și eficient”, spune Mauricio Otaviano de Queiroz, fondatorul TidalWatt.
Ceea ce diferențiază aceste turbine este predictibilitatea lor, care este atașată numeroaselor lor avantaje, cum ar fi suprafața, impactul sau detaliile lor tehnologice.
„Fiind de 3.600 de ori mai mici ca suprafață de acoperire, turbinele noastre pot produce de trei ori mai multă energie”, afirmă CEO-ul companiei.
Turbinele „TidalWatt” sunt concepute pentru a funcționa în zone cu curenți cu viteze medii de peste 2 km/h. O turbină subacvatică poate furniza energie electrică pentru aproximativ 22 800 de gospodării.