Autoritățile din capitala Jocurilor Olimpice 2024 au fost nevoite să anuleze o sesiune de antrenament de triatlon programată pentru duminică, din cauza calității apei

Antrenamentele olimpice programate pentru duminică pe Sena au fost anulate. Acest lucru a fost anunțat de Pauline Laveau, consilier al primarului Parisului. Rezultatele testelor publicate vineri au arătat că calitatea apei fluviului era ușor sub standardele necesare pentru a permite înotul.

Ploaia abundentă din timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice a reaprins îngrijorarea cu privire la faptul că acest curs de apă, poluat de mult timp, va fi suficient de curat pentru probele de înot, deoarece calitatea apei este strâns legată de condițiile meteorologice din capitala Franței.

Partea de înot a triatlonului și distanța de maraton urmau să aibă loc pe râul care traversează inima Parisului. Triatlonul masculin este programat marți, iar proba feminină miercuri și ștafeta mixtă pe 5 august.

Scăldatul în Sena este interzis de mai bine de un secol. Din 2015, organizatorii au investit aproximativ 1,5 miliarde de euro pentru a pregăti Sena pentru Jocurile Olimpice și pentru a oferi un râu mai curat parizienilor după Jocuri.

Planul a inclus construirea unui rezervor uriaș pentru a colecta excesul de apă de ploaie și a preveni intrarea apelor uzate în râu, reconstruirea infrastructurii de canalizare și modernizarea stațiilor de tratare.

Cu toate acestea, nivelurile de bacterii sunt încă fluctuante. Calitatea apei este foarte variabilă, deoarece puritatea ei este direct legată de condițiile meteorologice.

Recent, primarul Parisului, Anne Hildalgo, a făcut o baie în Sena pentru a demonstra că râul este sigur pentru scăldat. Cu toate acestea, testele efectuate asupra corpului de apă au arătat că, atunci când ea s-a scufundat, nivelurile de E coli erau deja peste limita de siguranță stabilită de reglementările europene.

Sursa:euronews.com