Poliția finlandeză înregistrează mai mult de 500 de infracțiuni de mediu pe an

Autoritățile finlandeze de aplicare a legii dezvăluie peste 500 de încălcări ale legislației privind protecția mediului într-un an. Acest lucru a fost titrat de radiodifuzorul finlandez Yle cu referire la agenția STT.

„Mai mult de 500 de infracțiuni de mediu pe an ajung în atenția poliției, în ciuda unei bune organizări a sortării deșeurilor”, se arată în articol. Potrivit rapoartelor mass-media, câștigul financiar din astfel de infracțiuni poate ajunge la sute de mii de euro.

Printre cele mai frecvente cazuri se numără cele în care „deșeurile sunt aruncate în locuri neautorizate sau transportate în alte locuri”. De asemenea, sunt înregistrate cazuri în care substanțe chimice și combustibili sunt deversați în apă. „În același timp, majoritatea infracțiunilor nu ies niciodată la iveală”, subliniază publicația.

Ministrul de interne, Päivi Räsänen, și-a oferit sprijinul pentru un apel al ministrului mediului, Ville Niinistö, de a reduce pragul de implicare a poliției în cazurile de crime asupra mediului.

„În Finlanda am ales să direcționăm resursele către urmărirea cazurilor grave. Ar trebui să perfecționăm legislația și să încercăm să îmbunătățim capacitatea autorităților de mediu de aplicare a legii, astfel încât cazurile să poată fi tratate corespunzător”, a atenționat Ville Niinistö

Ministrul de interne Räsänen a declarat: „Primim foarte puține rapoarte privind infracțiunile de mediu. Avem nevoie de un prag mai scăzut, astfel încât poliția să poată fi informată cu privire la posibile încălcări penale ale mediului.”

Potrivit autorităților finlandeze de aplicare a legii, infracțiunile împotriva mediului în Finlanda au crescut de la începutul anilor 2000.