Provocările climatice globale, precum și acțiunile unor guverne care contribuie la criza lor financiară, ar putea face ca 600 de milioane de oameni să se confrunte cu foametea în 2030 și 2,8 miliarde de oameni să nu aibă acces la alimente sănătoase, titrează Context miercuri, 24 iulie, citând o prognoză a Fondului Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD).
„Neatingerea obiectivului ONU privind foametea va duce la și mai multe migrații forțate, mai puține locuri de muncă și la agravarea conflictelor pentru resurse, în special în regiunile cu populație în creștere, cum ar fi Africa”, a declarat președintele Fondului Internațional pentru Dezvoltare Agricolă, Alvaro Lario, citat de media.
Dar nu numai Africa se confruntă cu probleme legate de foamete și de disponibilitatea alimentelor. Potrivit experților, malnutriția ar putea crește la nivel global, din cauza schimbărilor climatice și a inundațiilor și temperaturilor ridicate care le urmează. În plus, problemele climatice ar putea da o lovitură serioasă micilor întreprinderi din întreaga lume, care ar putea da faliment pe fondul pierderilor frecvente de recolte din cauza dezastrelor legate de climă.
Potrivit Serviciului european Copernicus de observare a climei, Pământul a înregistrat 12 recorduri lunare consecutive de temperatură. Experții au ajuns la concluzia că, începând din iunie 2023, fiecare lună de pe Pământ a fost mai caldă decât cea precedentă, rezultând o temperatură medie globală cu 1,64 grade peste nivelul de stabilitate climatică. Experții consideră că acest lucru ar putea crește semnificativ numărul de inundații și ar putea duce la creșterea foametei și la distrugerea ecosistemelor.