Rechinii cu bot ascuțit din largul coastei Rio de Janeiro sunt contaminați cu cocaină

Cercetătorii au descoperit că rechinii brazilieni cu botul ascuțit capturați în apele de coastă din Rio de Janeiro au urme de cocaină în mușchi și ficat. Aceasta este prima dovadă că animalele marine sunt într-adevăr expuse la droguri.

Oamenii de știință de la Institutul Oswaldo Cruz, Brazilia, au examinat 13 rechini capturați de mici nave de pescuit. În testele de laborator, cromatografia lichidă cu spectrometrie de masă tandem a detectat concentrații ridicate de cocaină în țesuturile rechinilor, de 100 de ori mai mari decât nivelurile înregistrate anterior la alte creaturi acvatice, notează Science.org.

Cocaina poate ajunge în apele de coastă din Rio de Janeiro din mai multe surse: prin apele reziduale ale laboratoarelor ilegale, prin aruncarea directă de către consumatorii de droguri și prin pachetele de droguri aruncate de către traficanți. Rechinii brazilieni cu botul ascuțit, care trăiesc în apele de coastă, sunt cei mai vulnerabili la expunerea la cocaină prin intermediul apei contaminate sau al peștelui contaminat.

Enrico Mendes Saggioro, ecotoxicolog la Institutul Oswaldo Cruz, subliniază că rezultatele studiului sunt importante și alarmante. Nivelurile ridicate de contaminare cu cocaină pot avea efecte toxice asupra rechinilor și pot afecta oamenii care consumă carnea lor.

Există îngrijorări cu privire la faptul că cocaina din ficatul rechinilor poate interfera cu producția de vitellogenină, care este esențială pentru ouă, ceea ce este deosebit de relevant, deoarece toate femelele studiate erau gestante. De asemenea, nu se cunoaște modul în care cocaina afectează comportamentul rechinilor și al progeniturilor lor.

Cocaina poate fi toxică pentru scoici, crustacee și pești osoși. Studii de laborator anterioare au arătat că concentrațiile realiste din mediul înconjurător pot provoca diverse semne de deteriorare – fragmentarea ADN-ului și moartea celulelor, de exemplu – la embrionii peștelui zebră . Testele efectuate pe anghile au evidențiat perturbări ale unor hormoni importanți.

Cercetătorii solicită studii suplimentare pentru a determina sursele de cocaină din apele de coastă și pentru a identifica punctele fierbinți ale poluării ilegale. În calitate de prădători de top, rechinii pot servi drept indicatori ai curățeniei mediului. Echipa de oameni de știință notează, de asemenea, că rechinii sunt o sursă comună de hrană în Brazilia. Dacă sunt puternic contaminați cu cocaină, aceștia pot reprezenta un risc pentru sănătatea umană.