Oamenii de știință au descoperit că iubitorii de fructe de mare pot consuma fără să știe fibră de sticlă împreună cu stridii și midii.
Cercetătorii de la Universitățile din Brighton și Portsmouth au descoperit pentru prima dată „niveluri alarmante” de fibră de sticlă în stridiile și midiile colectate de-a lungul coastei de sud a Regatului Unit. Se crede că problema ar putea fi globală.
Oamenii de știință au colectat probe de scoici de la un șantier naval din portul Chichester, o destinație populară pentru navigație în sudul Angliei. Până la 11 220 de particule de fibră de sticlă pe kilogram au fost descoperite în țesuturile comestibile ale stridiilor și 2 740 de particule pe kilogram în midii.
„Rezultatele noastre arată niveluri alarmante de contaminare cu fibre de sticlă a vieții marine. Acesta este primul studiu de acest gen care documentează o contaminare atât de extinsă a populațiilor naturale de bivalve. Acesta este un semnal puternic al pericolelor ascunse din mediul nostru”, a declarat Dr. Corina Chokan, lector principal în biologie marină la Universitatea din Brighton.
Fibra de sticlă, sau plasticul armat cu sticlă (GRP), a fost utilizată pe scară largă în construcția de ambarcațiuni încă din anii 1960 datorită rezistenței și ușurinței sale. Cu toate acestea, un nou studiu arată că acest material poate elibera mici particule de sticlă în mediu atunci când bărcile sunt dezmembrate, demontate sau reparate. Niveluri deosebit de ridicate de poluare au fost observate în timpul iernii, când proprietarii de ambarcațiuni își repară ambarcațiunile.
Particulele de fibră de sticlă pătrund în apă și sunt absorbite de bivalve, cum ar fi stridiile și midiile, care filtrează apa pentru hrană. Acest mod de hrănire le face vulnerabile la ingerarea diferitelor microparticule de poluare, inclusiv plastic și agenți patogeni infecțioși.
Cercetătorii consideră că poluarea cu fibre de sticlă poate afecta negativ sănătatea scoicilor și poate duce chiar la moartea lor. Ei intenționează acum să cerceteze dacă microparticulele din fibre de sticlă pot fi transmise prin lanțul alimentar și pot afecta sănătatea umană.
„Aceasta este o problemă globală, în special pentru națiunile insulare cu spațiu limitat de depozitare a deșeurilor. Se fac eforturi pentru a găsi soluții eficiente de eliminare, dar trebuie făcute mai multe pentru a preveni aruncarea deșeurilor în mare și incinerarea lor pe țărm”, a explicat profesorul Faye Coseiro de la Universitatea din Portsmouth.
„Abia începem să înțelegem amploarea poluării cu fibră de sticlă”, a precizat ea.