Ministrul Energiei, Victor Parlicov, împreună cu secretarii de stat, Cristina Pereteatcu și Constantin Borosan au participat la deschiderea celei de-a a 8-a ediție a Școlii de Vară a Comunității Energetice, care are loc în perioada 20-27 iulie și pentru prima dată este organizată în Republica Moldova.
Victor Parlicov s-a arătat convins că o nouă ediție a Școlii de Vară a Comunității Energetice este o oportunitate pentru pasionații de energie să acumuleze noi abilități, care ulterior să le aplice în practică.
„Eu vreau să accentuez faptul, că voi toți sunteți foarte talentați, foarte tineri, foarte ambițioși, focusați pe științe energetice. Vreau să vă invit nu doar la discuții despre perspectivele și modernizarea din sectorul energetic, pentru că sunt și o mulțime de lucruri pe care puteți să le învățați despre țara noastră, Moldova. Când așa de mulți oameni tineri talentați, care gândesc în aceeași direcție, se adună la un loc, nu există șansa ca acest eveniment să nu fie de succes. Sunt o mulțime de domenii din energie pe care puteți să le explorați împreună. Eu foarte mult sper ca tot ce veți învăța aici în Moldova, va pleca împreună cu voi și va rămâne cu voi pentru toata viața”, a punctat ministrul Energiei, Victor Parlicov.
Prezent la eveniment, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks a specificat că provocările cu care ne confruntăm – schimbările climatice, securitatea energetică și tranziția către surse regenerabile – necesită soluții inovatoare și eforturi de colaborare.
„Provocările cu care ne confruntăm – schimbările climatice, securitatea energetică și tranziția către surse regenerabile – necesită soluții inovative și eforturi colaborative. Astfel de forumuri precum această Școală de Vară pune bazele unor soluții și se multiplică cunoștințele. Uniunea Europeană a fost mult timp în fruntea eforturilor globale pentru a aborda aceste provocări. Pachetul nostru Verde stabilește o foaie de parcurs ambițioasă pentru a face din Europa primul continent climatic neutral până în 2050. Acest lucru include nu doar reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, ci și promovarea inovației, susținerea proiectelor de energie durabilă și încurajarea eficienței energetice”, a declarat Jānis Mažeiks.
Managerul de Program FES SOE, Selma Šehović, susține că timp de o săptămână, participanții Școlii de Vară a Comunității Energetice vor avea posibilitatea să se întâlnească cu experți din străinătate, dar și din Republica Moldova. De asemenea, aceștia vor vizita mai multe întreprinderi responsabile de sectorul energetic.
„Astăzi noi suntem aici pentru că celebrăm comunitatea energetică, pentru ca nimeni nu face asta mai bine decât Secretariatul Comunității Energetice și pentru al 8-lea an la rând continuă acest eveniment minunat pentru studenți și pentru noi toți, cei care ne alăturăm. Vă mulțumesc pentru aceasta. Un proiect de nivelul acesta, necesită timp ca să genereze rezultate. Eu va dau cam un an pentru ca voi să-mi spuneți ce ați însușit din acest proiect. Ne-a luat un an ca să ne pregătim. În acest an am adunat 123 de persoane la Școala de vară a Comunității Energetice, inclusiv participanți, dar și cei care vor preda cursurile”, a menționat Selma Šehović.
Expertul USAID în sectorul energetic, Michael Curtis, a reiterat că Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională va continua să ofere sprijin necondiționat Republicii Moldova. Cu suportul USAID, au fost implementate mai multe activități care au scopul de a consolida securitatea energetică, printre care se regăsesc: asistență tehnică pentru fortificarea cadrului legal și de reglementare în domeniul energetic, donația unui lot de 53 de generatoare electrice pentru spitale si instituții energetice din țară, dotarea laboratoarelor Universității Tehnice a Moldovei cu echipament de ultimă generație și implementarea unui program de stagii în domeniul energetic de care beneficiază 51 de tineri.
”USAID va continuă să sprijine Republica Moldova pe calea de consolidare și de diversificare a sectorului energetic. Prin inițiativele sale, USAID își propune să consolideze capitalul uman a sectorului energetic, să reducă migrația tinerilor și să dezvolte sectorul energetic pentru a asigura tranziția spre un viitor energetic sigur și curat”, a menționat Michael Curtis, expert USAID în sectorul energetic.
În discursul său, reprezentanta rezidentă PNUD, Daniela Gasparikova a menționat despre eforturile PNUD și ale partenerilor săi pentru avansarea agendei de tranziție energetică, prin astfel de inițiative precum: elaborarea și adoptarea Planului Național integrat pentru Energie și Climă pentru 2023, aliniat cu obiectivele energetice și climatice ale UE, elaborarea Legii privind spațiile de testare inovativă (Sandbox-uri) în materie de reglementare în domeniul energiei, dar și implementarea programelor naționale: Casa Verde, Rabla pentru electrocasnice, Fondul de reducere a vulnerabilității energetice.
„Modul în care producem și consumăm energie afectează viețile noastre de zi cu zi, dar și sustenabilitatea planetei. Începând cu 1980, fiecare deceniu a fost mai cald decât cel precedent, în 2023, fiind depășită pentru prima datǎ limita încălzirii globale de 1,5°C față de era industrială. Sectorul energetic este responsabil pentru aproximativ 75% din totalul global al emisiilor de gaze cu efect de seră. Pentru a preveni consecințele și a limita creșterea la cel mult 1,5°C, trebuie sǎ accelerǎm tranziția energetică prin creșterea utilizării energiei din surse regenerabile, reciclarea deșeurilor, consumul rațional de resurse, tranziția către o economie circulară”, a declarat Daniela Gasparikova, reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova.
La Școala de vară a Comunității Energetice s-au înscris 46 de candidați din țări precum: Republica Moldova, Albania, Georgia, Kosovo, Macedonia de Nord, Serbia, Ucraina, Austria, Belgia, Croația, Cipru, Cehia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Spania, Marea Britanie, Canada, dar și din alte state.
Școala de Vară a comunității energetice este destinată tinerilor cu vârsta de până la 35 de ani, cum ar fi studenților postuniversitari motivați – masteranzi sau doctoranzi, cercetătorilor din diverse domenii legate de energie și tinerilor profesioniști reprezentând instituții de stat, companii, organizații neguvernamentale. Prin intermediul unui program multidisciplinar, cu instruiri de înaltă calitate în limba engleză, oferite de speakeri de top, participanții își vor dezvolta competențele în toate aspectele legate de domeniul energie, contribuind astfel la modelarea unui viitor sustenabil pentru sectoarele energetice.
Școala de Vară a Comunității Energetice a ajuns la cea de-a VIII-a ediție. Proiectul este susținut de FES SOE, USAID, PNUD, Guvernul Danemarcei și Expertise France Groupe AFD.
Sursa: energie.gov.md