Victor Parlicov:„Doar prin raționalizarea consumului energetic este posibilă reducerea facturilor, iar Uniunea Europeană este foarte deschisă pentru investiții în proiecte de eficiență energetică în Republica Moldova”

Doar prin raționalizarea consumului energetic este posibilă reducerea facturilor, iar Uniunea Europeană este foarte deschisă pentru investiții în proiecte de eficiență energetică în Republica Moldova, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unui club de presă pe subiectul Programului de Finanțare al Fondului pentru Eficiență Energetică în Sectorul Rezidențial din Republica Moldova, organizat astăzi, de Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) cu suportul proiectului „Eficiență energetică și energii regenerabile în Republica Moldova”(E4M) finanțat de BMZ și implementat de către GIZ Moldova.

În timpul discuțiilor, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a subliniat că în Republica Moldova peste 50% din energia consumată este destinată întreținerii clădirilor. Iar pentru a întreține un metru pătrat de clădire, în medie, în Moldova se consumă de două ori mai multă energie decât în țările Uniunii Europene.

“Scopul Programului de Finanțare al Fondului pentru Eficiență Energetică în Sectorul Rezidențial este să arătăm oamenilor ce procese se pornesc împreună cu avansarea pe domeniul integrării în Uniunea Europeană. Programul va îmbunătăți performanța energetică a clădirilor rezidențiale pentru a diminua impactul tarifelor la energie și ca cetățenii să poată în mod individual să-și regleze temperatura din locuințe, să beneficieze de un confort sporit dar și pentru a reduce risipa de resurse energetice“, a declarat Victor Parlicov la întâlnirea cu jurnaliștii. 

Totodată Victor Parlicov a accentuat că Republica Moldova se angajează să susțină un sector energetic competitiv și durabil, integrat în piețele energetice europene, pentru a garanta accesibilitatea prețurilor pentru consumatori, dar și pentru a consolida securitatea energetică.  

Fondul pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial (FEERM), lansat în aprilie curent, prevede un buget de peste 1,4 mlrd de lei și presupune renovarea unei suprafețe încălzite de minim 507 mii de metri pătrați de locuințe, în următorii trei ani, din care 75% sunt clădiri rezidențiale și 25% sunt case individuale, pentru a obține economii de energie de peste 40%. 

Prezent la discuții cu jurnaliștii, directorul Centrului Național pentru Energie Durabilă, Ion Muntean, a subliniat că pentru păturile social vulnerabile vor fi găsite soluții financiare suplimentare pentru acoperirea lucrărilor. 

“Aproape jumătate din bugetul FEERM vor constitui banii, proveniți din mecanismul de obligație de eficiență energetică, este un program, aprobat de Guvern, care presupune că din 1 ianuarie din tariful la energie se va deduce un bănuț la kWh care vine în bugetul CNED pentru suportul programului de finanțare FEERM și va permite acumularea anuală a 12 mln de euro, care vor ajuta la atragerea finanțărilor externe pentru proiecte de eficiență energetică”, a declarat Ion Muntean. 

Instrumentele de finanțare ale FEERM includ: granturi de 70% din investiția eligibilă, cu o contribuție proprie de doar 30% din partea Asociațiilor de Proprietari din Condominiu, granturi de până la 50% din investiția eligibilă pentru gospodăriile casnice individuale și alocații de până la 90% din contribuția locatarilor pentru familiile vulnerabile din punct de vedere energetic, plătite din Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice.

FEERM va finanța o bună parte din valoarea lucrărilor de schimbare a geamurilor, ușilor, izolare termică a pereților, acoperișurilor, subsolurilor, instalarea sau reabilitarea sistemelor de ventilare. 

Pentru renovările din anul curent, au fost selectate 25 de blocuri din Chișinău, Bălți, Strășeni și Ceadîr-Lunga care au beneficiat de audit energetic și urmează a fi izolate termic.

Recent Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) a anunțat despre finalizarea procesului de evaluare a dosarelor depuse în cadrul următorului apel pentru identificarea asociațiilor de locatari care vor beneficia de asistență tehnică gratuită pentru elaborarea auditurilor energetice.

Prin urmare, din 49 dosare depuse pentru realizarea auditurilor energetice în 67 blocuri locative, Comitetul de finanțare și risc al CNED a aprobat 38 de cereri din partea asociatiilor de locatari pentru reabilitarea în anul următor a 48 de blocuri multietajate din Chișinău, Ialoveni, Hâncești, Ungheni, Edineț, Ceadîr-Lunga și Vulcănești. 

Rapoartele de audit energetic contribuie la identificarea propriu-zisă a măsurilor de reabilitare energetică care pot fi implementate, estimarea investițiilor necesare pentru acestea și calcularea economiile care pot fi obținute după implementarea acestor măsuri de eficientizare. 

Datele obținute după finalizarea auditului energetic servesc drept temei pentru solicitarea finanțării din Fondul pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial pentru anul următor. 

De menționat că sectorului rezidențial în Republica Moldova îi revine cca. jumătate din energia termică consumată din țară. 

64% din gospodăriile din țară se încălzesc cu lemne de foc și doar 18,3% sunt conectate la sisteme centralizate de încălzire, constată un studiu care a stat la baza elaborării Foii de Parcurs pentru Încălzirea Durabilă, realizată cu sprijinul Băncii Mondiale în cadrul proiectului „Evaluarea națională a potențialului de încălzire sustenabilă și foaia de parcurs pentru încălzire sustenabilă”.  Încă 16,5% din gospodării folosesc sisteme autonome de încălzire pe bază de gaze naturale, energie electrică, lemne sau cărbune.

În Republica Moldova există 1,3 mln de locuințe (574 mii în zona urbană și 751 mii în zona rurală), cu un total de 90,5 milioane de m2. Peste 70% din clădiri au fost construite în perioada anilor 1951-1990, iar 70,6% din locuințele din țară sunt case individuale.

Sursa: energie.gov.md