Studiu: Incendiile forestiere amenință refacerea stratului de ozon

Datorită politicilor internaționale de mediu, stratul de ozon a fost refăcut cu succes în ultimele decenii. Dar echipa de cercetare Minerva de la Institutul de Chimie Max Planck al Societății Max Planck din Germania a descoperit că stratul de ozon se confruntă acum cu o nouă provocare. Un nou studiu publicat în revista Science Advances a dezvăluit impactul incendiilor forestiere mari asupra stratului de ozon atmosferic.

Un vortex uternic de fum, care se formează în urma incendiilor forestiere, atrage fumul până la 35 de kilometri în stratosfera medie. Acest fenomen a fost observat în timpul incendiilor de pădure din 2019-2020 din Australia, ducând la o creștere dramatică a aerosolilor stratosferici. Aceasta a accelerat reducerea stratului de ozon în stratosfera inferioară și a contribuit, de asemenea, la o creștere a ozonului în stratosfera mijlocie, se arată în studiu.

„Fumul de la un incendiu de pădure poate modifica în mod semnificativ vântul și circulația aerului la zeci de kilometri deasupra solului, ducând la modificări ale stratului de ozon, afectând viața pe planeta noastră”, a explicat Chaokun Ma, unul dintre autorii studiului, citat de Earth.com. 

Pe măsură ce creșterea temperaturii aerului duce la o creștere a frecvenței și intensității incendiilor forestiere, formarea vârtejurilor de fum și impactul acestora asupra stratosferei pot deveni mai frecvente din cauza încălzirii globale, ceea ce reprezintă un potențial pericol pentru stratul de ozon, consideră cercetătorii.